Primăvara este anotimpul reînnoirii, dar înainte de asta trebuie să ne recuperăm din iarnă, care de multe ori provoacă leziuni vizibile ale pielii, părului, iar primele zile însorite le întâlnim obosiți și gânditori, cu dureri articulare. De aceea este important nu doar să trecem la verde, ci să avem grijă de alimentația noastră sănătoasă și echilibrată, de viața activă și de aspectul sănătos în cel mai bun mod. Cu mai multe legume și produse pure în dietă, suplimente și vitamine de calitate, mai multă mișcare în aer liber, ne vom pune rapid în formă.
Ce este oboseală de primăvară?
În aprilie și mai ne simțim adesea epuizați și somnoroși fără niciun motiv. Dacă aveți între 20 și 50 de ani, simțiți aceste simptome și slăbiciune fizică și psihică, probabil că suferiți de oboseală de primăvară. Ea afectează femeile mai des decât bărbații. Este cauzată de schimbarea anotimpurilor și a temperaturilor, adesea bruscă, și se caracterizează prin manifestări fizice și psihice.
Există două tipuri de oboseală de primăvară:
-
Fizic, care se caracterizează prin oboseală, epuizare, tulburări de somn, slăbiciune a corpului, pierderea poftei de mâncare, tensiune arterială scăzută, tonus slab, lipsă de interes pentru sex, dureri de cap, stare de rău, slăbiciune musculară...
-
Epuizare nervoasă, care se manifestă prin oboseală psihică, cu pierderea memoriei pe termen scurt, distragere a atenției, lipsă de concentrare, tristețe inexplicabilă, iritabilitate…
Dietele stricte, exercițiile fizice intense după iarnă agravează aceste simptome, așa că îngrijirea durabilă a sănătății și a frumuseții este importantă pentru a funcționa magia de primăvară. Medicii recomandă adaptarea prin hidratare mai bună, mâncare ușoară, somn de calitate și exerciții fizice. În caz de lipsă dovedită de fier în sânge și modificări hormonale, care sunt mai pronunțate în perioada, se prescriu suplimente alimentare sau medicamente specifice.
Multă apă
Măriți-vă aportul de apă și lichide - ceai, sucuri proaspete, smoothie-uri în primăvara. Hidratarea restabilește echilibrul în organism și îl curăță, menține pielea proaspătă, hrănește creierul. Cu apă, ceai, băuturi fără zahăr și conservanți, vă veți oferi vitamine, nutrienți și minerale pentru a vă reda energia. Puteți păstra gustul și calitatea pe tot parcursul zilei în sticle și termosuri reutilizabile, care cu culorile lor strălucitoare și aspectul prietenos fac „bei!” nu o comandă, ci o amintire prietenoasă. În felul acesta protejați natura, care se trezește și ea în acest moment.
Rețineți că cafeaua nu este cea mai eficientă băutură răcoritoare în perioadele de stres. Este pur și simplu una dintre cele mai populare băuturi, dar efectul de prospețime este de scurtă durată. Cofeina acționează ca un stimulent al sistemului nervos central, provocând eliberarea de adrenalină. Odată ce dispare, vă întălniți din nou cu oboseală și epuizare.
Prin urmare, primăvara, mizați mai mult pe ceaiuri din plante și sucuri proaspăt stoarse, băuturi cu iaurt, smoothie-uri, care au efect de prosmețime de lunga durată. În ele puteți adăuga doza dvs. zilnică de colagen hidrolizat, care nu își schimbă gustul și mirosul, dar vă întărește. Redă prospețimea pielii, densitatea părului și face unghiile puternice. Iar cine nu vrea să arate bine în noile haine de primăvară?
Mâncare ușoară pentru tonus și frumusețe
Iarna ajungem la alimente mai grele care ne fac somnoroși în timpul anotimpurilor de tranziție. Pentru a compensa lipsa de vitamine din alimentele foarte procesate, este bine să te bazezi pe produse proaspete de grădină și pe carne ușoară. Dacă trecerea la un meniu de primăvară creează tulburări de stomac, căutați probiotice și alimente de calitate care să susțină o dietă echilibrată.
Prebioticele stimulează creșterea și dezvoltarea bacteriilor benefice în intestin. Se găsește în ceapă, usturoi, sparanghel, rădăcină de cicoare și multe altele. Probioticele sunt hrănite cu prebiotice, astfel încât combinația celor două ajută stomacul să funcționeze corect. Alimentele prebiotice precum anghinarea, ciupercile, mărarul, dovleacul, usturoiul, prazul, ceapa, fructele de pădure și merele dezvoltă un mediu intestinal sănătos în care sunt probioticele.
Cu carne (fără grasime), pește, pasare - fiartă sau coptă, dar fără pane, veți avea pe masa proteine de calitate. Cu iaurt, brânză de vaci, ouă fierte moi, omletă, terci și paste bine fierte, dar cereale integrale, vă veți simți pline, dar ușor. Dacă sunteți vegetarian sau aveți o alergie la produsele lactate, pe piață sunt disponibile suplimente alimentare speciale. Dar, în general, dacă reduceți și diversificați meniul, vă ascultați stomacul, iar senzația de epuizare va scădea.
Mișcare și sport în aer liber
Primăvară, soarele ne ademenește la plimbare și la joacă, dar adesea ne simțim amorțiți, obosim ușor și avem un tonus muscular slab. Articulațiile și oasele „scârțâie”.
Nu este recomandat să vă puneți în formă cu o schimbare bruscă a modului de mișcare. De asemenea, este important să vă încălziți pentru a evita traume. Colagenul, magneziul și uleiul de pește sunt aliații dvs. pentru a vă pune în formă.
Alegeți colagenul hidrolizat de animale , care în combinație cu o dietă echilibrată menține țesutul muscular, articulațiile și oasele. Colagenul scade după vârsta de 25 de ani și, mai ales în lunile de tranziție, acest lucru este evident în rigiditatea caracteristică. Suficiente proteine de înaltă calitate, vitamina D, calciu, vitamina C și zinc, combinate cu cel puțin 30 de minute de sport în aer liber pe zi, reprezintă o rețetă pentru o mobilitate mai bună și o silueta tonifiată.
O oră pe zi nu este suficientă pentru a obține suficientă vitamina D pentru sănătate, iar uleiul de pește conține acizi grași Omega-3 valoroși EPA și DHA, care promovează reducerea inflamației la nivelul articulațiilor și limitează producția de anumite proteine care duc la dezvoltarea artritei. Așa că nu încetați să luați suplimentul în primele zile calde însorite.
Se știe că, magneziul este primul remediu pentru crampe, dar funcționează în combinație cu o bună hidratare. De asemenea, ajută la refacerea mușchilor în leziunile care apar adesea atunci când facem sport după o pauza lungă. El menține funcționarea normală a mușchilor și a nervilor, un ritm cardiac stabil și este implicat în construirea oaselor. În oase se combină cu calciul și fosforul. Unii se trezesc cu magneziu, alții se culcă pentru că ajută la un somn bun.
Somn de calitate și bună dispoziție
Uneori ne dăm seama că suntem epuizați când insomnia ne pune pe nervi, ne simțim „proști” și devenim extrem de iritabili. Somnul de calitate și sănătatea mintală stabilă sunt legate de echilibrul general al organismului, de care nu ne putem îngriji în mod durabil cu o singură pastilă la culcare.
Odată ce simțiți că somnul tău suferă, încercați să îndepărtați stresul și anxietatea care vă chinuie, cu cel puțin 2 ore înainte de culcare. Ceaiul, mâncarea ușoară pentru cină, chiar și puțină mișcare înainte de culcare ajută la scăderea energiei proaste. Magneziul de seară ajută foarte mult la prevenirea crampelor și la o funcționare mai bună a inimii. S-a stabilit că deficiența acestuia poate fi o cauză a tulburărilor de somn și a apariției oboselii cronice, provocând nervozitate și iritabilitate, amețeli, dificultăți de respirație, transpirații nocturne. Prin urmare, chiar dacă luăm cina târziu – este recomandat să avem cel puțin 2 ore înainte de ultima masă și de somn, pentru cină ne putem baza pe nuci, fructe uscate, cereale integrale și produse lactate, pește, ciocolată neagră, care conțin magneziu. .
Există multe idei și modalități de a rupe cercul vicios al oboselii de primăvară. Combinația de alimente ușoare și de calitate, suplimente nutritive pentru a restabili echilibrul în organism, mișcare, somn și îngrijire pentru sănătatea noastră mintală, este cea care funcționează. Nu funcționează imediat, dar ne va ajută să întâlnim vara proaspeți și puternici.
Acest articol nu are inca niciun comentariu