Pulbere sau lichid de colagen – ce spun experții

Pulbere sau lichid de colagen – ce spun experții

„Ce colagen ar trebui să aleg – colagen hidrolizat pulbere sau lichid ?” este una dintre cele mai frecvente întrebări. Răspunsul nu este simplu, deoarece ambele tipuri au avantajele și dezavantajele lor, în funcție de ceea ce cautați și care este stilul și nevoile dvs. de viață.

De ce este colagenul util ca supliment alimentar?

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul nostru. Există 28 de tipuri în organele noastre. Tipurile 1, 2 și 3 sunt cele mai comune. Ele construiesc pielea, oasele, mușchii și articulațiile, susțin elasticitatea țesuturilor. După vârsta de 25 de ani, producția sa scade, iar combinația dintre o dietă necorespunzătoare și fumatul, imobilitatea, expunerea excesivă la soare, face că deficiența sa ne afectează mai mult sănătatea generală. Prin urmare, mulți oameni caută o modalitate de a-și stimula producția naturală cu suplimente nutritive și modificări ale stilului de viață. Cel mai adesea, alegerea este între pulbere de colagen hidrolizat sau ca băutură preparată, o doză cu proteine ​​dizolvate.

Pulberea de colagen hidrolizat este adresea recomandată din mai multe motive: este ușor de măsurat, se dizolvă în lichide reci și calde și se absoarbe mai rapid și mai ușor decât gelatina, de exemplu. De fapt, asta înseamnă că vă puteți face propria băutură de colagen.

Puteți alege care formă este potrivită pentru dvs. - pulbere sau lichid gata de băut - cunoscând în detaliu cele mai importante argumente “pro” și “contra” despre ambele forme de colagen ca supliment alimentar. Să începem cu originea, pentru că de ea depind și beneficiile pe care ni le va aduce proteina.

Originea colagenului

Colagenul poate fi de origine animală sau marina. Pulberea de colagen hidrolizat este în principal de vită, de la animale pășunate. Conține colagen de tipul 1 și 3. Tipul 1 se găsește peste tot în corp și este cel mai concentrat în oase, tendoane, piele, păr, unghii și în mucoasa intestinală. Colagenul de tip 3 se găsește în piele, mușchi și vasele de sânge. Combinația dintre tipurile 1 și 3 face ca colagenul de vită să fie cel mai bun pentru sănătatea generală. Acest tip de supliment alimentar este potrivit pentru persoanele care consumă carne.

Majoritatea colagenilor lichizi sunt de origine marina si se obtin din meduze sau buretele de mare, fructe de mare. Colagenul marin este în mare parte de tipul 1, dar conține o parte de tip 2. Tipul 2 se găsește în cartilaje, articulații, tendoane, discurile coloanei vertebrale.

Există, de asemenea, pudre de colagen marin hidrolizat, precum și produse lichide de colagen de vită, așa că trebuie să citiți cu atenție eticheta. Dacă dieta dvs. conține doar legume și pește, atunci cautați colagen de pește.

În ambele cazuri, este important să verificați eticheta pentru originea proteinei - fie că este de la animale crescătoare în aer liber, din pește sau fructe de mare crescute și prinse în condiții de pescuit durabil. Băuturile cu colagen sunt de obicei făcute cu pudră de colagen hidrolizată, așa că adevărata întrebare este dacă să alegeți un shot gata preparat sau să vă faceți propriul cafegen (cafea cu proteine) sau smoothie.

Dozare

Doza zilnică recomandată de colagen este între 10 și 20 de grame și se măsoară ușor cu o lingură de măsurare dintr-un pachet de pulbere de colagen hidrolizat sau dintr-un plic.

Majoritatea colagenilor lichizi conțin mai puțin de 10 grame, deoarece, în realitate, există adesea ingrediente suplimentare în băuturile gata preparate. Acest lucru este necesar din punct de vedere tehnologic. Dacă vă uitați la primul ingredient al majorității suplimentelor nutritive lichide convenționale, în mod natural este apa. Din acest motiv, este dificil să obțineți o doză exactă de colagen dintr-o băutură preparată, dacă nu îl dozați singur.

Acest lucru depinde, desigur, de brandul produsului, dar este greu să găsiți unul care să-vă ofere colagenul de care aveți nevoie într-un singur aport de supliment nutritiv lichid. Prin urmare, dacă beți băuturi cu colagen, poate fi necesar să luați mai mult de o doză, o doză mai mare sau dublă, în funcție de ambalaj, pentru a ajunge la sațietatea dorită.

Compoziţie

Pudra de colagen pură nu are gust, aromă, se dizolvă rapid în apă. Și are gust de... apă. Este un supliment nutritiv monocomponent - conține doar proteine, nu necesită conservanți. La băuturi se adaugă conservanți pentru a le prelungi termenul de valabilitate, protejându-le de deteriorarea cauzată de microorganisme.

Alegerea este adesea între colagen pur și o băutură proteică cu o listă lungă de ingrediente precum zahăr, vitamine și minerale, extracte de fructe, stevie sau alți îndulcitori, electroliți, ceai, uleiuri, cofeină, conservanți. Totuși, este mai plăcut să beți o băutură proteică de căpșuni decât apă fără gust cu colagen dizolvat... Dar nu există nicio garanție a originii listei lungi de ingrediente și dacă acestea au cantitatea și calitatea necesară care susțin eficacitatea și biodisponibilitatea băuturii. Vă sfătuim să citiți conținutul produselor pe care le luați și să vă interesați de standardele stabilite pentru dozele zilnice recomandate ale componentelor adăugate.

Desigur, există și pulbere de colagen cu o compoziție multicomponentă, care poate include nutrienți și fitonutrienți pentru a-i susține acțiunea și absorbția în organism – de exemplu vitaminele C și E, biotină, turmeric, sulforafan, acid hialuronic etc. Asigurați-vă că toate ingredientele sunt de calitatea premium pe care o căutați.

Cea mai bună și mai sigură alegere este colagenul cu o compoziție cât mai pură, iar dacă doriți să-l condimentați, puteți adăuga doza zilnică de pudră proteică la un smoothie sau suc. Gândiți-vă la acest lucru ca metoda cea mai eficientă și convenabilă cu un singur aport măsurat cu precizie pentru a obține tot colagenul de care aveți nevoie în loc să faceți compromisuri.

Colagen în grabă

Opinia populară este că o doză zilnică gata preparată de băutură lichidă de colagen este cea mai rapidă soluție pentru a obține doza zilnică din această proteină valoroasă. Asta este adevărat. Deși cântărește puțin mai mult, sticla de colagen lichid poate încăpea cu ușurință într-o geantă. Dar nu uitați că pudra de colagen este disponibilă și sub formă de pliculețe cu doză zilnică, care sunt o soluție ideală la birou sau în timpul călătoriei – ușoare, compacte și convenabile. Iar cea ce trebuie să faceți este să vă luați un pahar cu apă.

Biodisponibilitate

Studiile privind biodisponibilitatea, care este legată de absorbția mai bună a colagenului, au fost făcute cu pulbere de colagen hidrolizat. Nu există dovezi științifice că colagenul lichid este mai bun decât colagenul sub formă de pulbere. Atât suplimentele lichide, cât și cele sub formă de pulbere sunt peptide de colagen care sunt rezultatul hidrolizei. Ea descompune colagenul brut, astfel încât să fie posibilă absorbția de către organism. Odată ce ajunge la formă peptida, devine biodisponibilă, adică biodisponibilitatea sa este dovedită.

Pe scurt, peptidele de colagen găsite în băuturile proteice sunt procesate de organism în același mod ca și pulberile.

Mai multă (valoare) la un preț mai bun

Pulberea de colagen este disponibilă în cutii pentru 20-40 de zile, cu o lingură de măsurare, pentru doza zilnică exactă. Este disponibil și în pliculețe, pe care le puteți pune cu ușurință chiar și într-o pungă mică.

Colagenul lichid se află de obicei în sticle de plastic de unică folosință. Și, deși sunt mai accesibile, sunt de fapt mai scumpe din cauza costului ambalajului. Și, nu în ultimul rând, dozele unice cresc deșeurile de plastic, spre deosebire de ambalarea pulberii de colagen pentru o perioadă mai lungă de timp.

Pe scurt

Pulberea de colagen hidrolizat este adesea preferată din mai multe motive:

  • Obțineți o doză mai completă de colagen, măsurată manual conform instrucțiunilor;
  • Luați un supliment alimentar cu o compoziție pură garantată cu mai puțin sau fără aditivi;
  • Economisiți mediului mai mult plastic sau deșeuri de ambalaje, indiferent de tipul acestuia;
  • Vă puteți face oricând propriul colagen lichid pe gustul cu o compoziție controlată, să-l adăugați la băutura dvs. proaspătă și preferată.

Acest lucru nu înseamnă că toate produsele de colagen lichid nu sunt suficient de eficiente. Provocarea constă în efectele substanțelor adăugate și în lista adesea neclară de ingrediente și cantitatea acestora în lumina dozelor zilnice recomandate.

Surse: Liquid Collagen vs. Powder: Pros, Cons & Which Is Better | mindbodygreen, Liquid Collagen vs Powder: The Complete Comparison Guide (cbsupplements.com), Liquid Collagen vs Powder (indigocollagen.com) Liquid Collagen vs Powder: What's The Difference? | Care/of (takecareof.com)