Tot ce trebuie să știi dacă decizi să începi dietă keto

Tot ce trebuie să știi dacă decizi să începi dietă keto

Ai observat cum în ultima vreme, în fiecare conversație legată de alimentația sănătoasă și stilul de viață, există o conversație despre dieta keto?

Normal, această dietă a devenit cea mai discutată și modalitate aplicată care îți ajută să slăbești și să-ți îmbunătățești sănătatea.

Dar ce exact este metoda dietei ceto?

Pentru cine este potrivită? Este sigură?

Și cum să o aplici în viața ta de zi cu zi?

Pentru a îți ajuta cu răspunsurile la aceste întrebări, am reunit toate informațiile de care ai nevoie dacă decidezi să urmărești o dietă keto. Iată ce trebuie să știi:

Ce este dieta keto?

Dieta legendară ceto este o dietă săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi.

Reprezintă o reducere bruscă a aportului de carbohidrați și înlocuindu-le cu grăsime. Această reducere a carbohidraților pune corpul într-o stare metabolică numită cetoză.

Ce este cetoza?

Cetoza este o stare metabolică în care grăsimile furnizează cea mai mare parte a combustibilului organismului. Apare atunci când există un acces limitat la glucoză (zahăr din sânge), care este sursa preferată de combustibil pentru multe celule, în special pentru creier.

Pentru a trece la cetoza, oamenii au de obicei nevoie să mănânce mai puțin de 50 de grame de carbohidrați pe zi, iar uneori, mai puțin de 20 de grame pe zi. Acest lucru necesită eliminarea anumitor alimente din dietă, precum cerealele, dulciurile și băuturile răcoritoare cu zahăr. De asemenea, trebuie eliminat aportul de leguminoase, cartofi și fructe.

Cu o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, nivelul insulinei scade, iar acizii grași sunt eliberați din depozitele de grăsimea corporală în cantități mari. Mulți dintre acești acizi grași sunt transportați în ficat, unde sunt oxidați și transformați în cetone - molecule care pot furniza energie organismului.

Spre deosebire de acizii grași, cetonele pot traversa bariera hematoencefalică și pot furniza energie creierului în absența glucozei. Creierul este un organ care are nevoie de cantități mari de energie în fiecare zi. În consecință, în timpul cetozei, majoritatea cetonelor formate sunt „mâncate” de creier. Restul corpului poate arde grăsimile direct fără a fi nevoie să le transforme în cetone.

Când corpul tău se află într-o stare de cetoză, devine incredibil de eficient în arderea grăsimilor pentru a furniza energie. Аrderea grăsimilor are loc non-stop și cu cât nivelurile de insulină din organism sunt mai mici, cu atât este mai ușor să ajungă la depozitele de grăsime și să ardă acumulatele acolo. O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și proteine ​​moderate poate duce la o reducere semnificativă a glicemiei și a nivelului de insulină. Toate acestea au numeroase beneficii pentru sănătate și frumusețe.

 

Diferite tipuri de dietă keto

Există mai multe tipuri ale dietei keto pe care le poți încerca. Sunt așa:

Dieta standard: Această dietă este cu consum minim de carbohidrați, consum moderat de proteine ​​și consum bogat de grăsimi. De obicei conține 75% grăsimi, 20% proteine ​​și doar 5% carbohidrați.

Dieta ciclică: Această dietă include perioade de alimentație cu conținut ridicat de carbohidrați, cum ar fi 5 zile ketogenice, urmate de 2 zile cu consum de mai mulți carbohidrați în meniu.

Dieta țintită: această dietă îți permite să consumi carbohidrați atunci când faci antrenamente de mișcare fizică și să arzi mai multe calorii.

Dieta bogată în proteine: similară cu dieta standard, dar include mai multe proteine. Raportul este de obicei 60% grăsimi, 35% proteine ​​și 5% carbohidrați.

Cu toate acestea, numai dietele ketogenice standard și bogate în proteine ​​sunt studiate pe larg. Dietele ketogenice ciclice sau țintite sunt metode mai avansate și sunt utilizate în primul rând de culturisti sau sportivi.

Care sunt beneficiile dietei ketogenice?

Pe lângă faptul că este foarte eficientă dacă dorești să slăbești și să fii in formă, studiile arată că dieta poate influența o gamă largă de condiții de sănătate diferite, cum ar fi:

Obezitate: Dieta keto este o modalitate eficientă de a pierde în greutate și de a obține factori de risc mai mici pentru boli. Mai mult, dieta este atât de variată încât puteți pierde în greutate fără să calculați caloriile și să monitorizați aportul alimentar.

Bolile cardiovasculare: aplicarea unei diete keto poate îmbunătăți factorii de risc, cum ar fi grăsimea corporală, nivelurile ridicate de colesterol HDL, tensiunea arterială și glicemia.

Cancer: dieta este folosită în prezent pentru tratarea mai multor tipuri de cancer și creșterea lentă a tumorii.

Boala Alzheimer: Dieta keto poate reduce simptomele bolii Alzheimer și poate încetini dezvoltarea acesteia.

Epilepsie: Studiile arată că o dietă keto poate reduce semnificativ convulsiile la copiii cu epilepsie.

Acnee: Niveluri mai mici de insulină și consum mai puțin de zahăr sau alimente procesate pot ajuta la îmbunătățirea stării pielii și la tratarea acneei.

 

Dieta keto este potrivită pentru toată lumea?

Conform majorității studiilor, dieta keto este sigură pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, există unele grupuri de persoane în care trecerea la o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și bogată în grăsimi poate face mai mult rău decât bine. NU apelați la dieta keto dacă:

  1. Ești o femeie însărcinată sau care alăptează

Sarcina și alăptarea nu sunt perioade în care este bine să slăbești. Renunțând la un întreg grup alimentar, îți vei priva corpul de substanțele nutritive importante pentru acesta în această perioadă.

  1. Suferi de diabet

Dacă luați insulină pentru a vă controla diabetul, oprirea carbohidraților poate duce la niveluri periculoase de glicemia.

  1. Ai probleme digestive

Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați sunt, de asemenea, sărace în fibre. Dar dacă te lupți împotriva sindromului de colon iritabil (IBS) sau a constipației cronice, obținerea de fibre suficiente poate fi esențială pentru menținerea sănătății tale.

Dacă te încadrezi în oricare dintre aceste grupuri, condultă-te cu medicul sau un specialist înainte de a începe o dietă.

Ce alimente trebuie evitate în timpul dietei keto?

Orice aliment bogat în carbohidrați ar trebui să fie limitat.

Iată o listă cu alimentele pe care ar trebui să le reduci sau să le elimini în timpul dietei keto:

Băuturi cu conținut ridicat de zahăr: apă găzoasă, suc de fructe, shake-uri, dulcuri, înghețată, bomboane și multe altele.

Cereale sau amidon: produse pe bază de grâu, orez, paste, cereale etc.

Fructe: Toate fructele, cu excepția fructelor mici, cum ar fi căpșunile.

Fasole sau leguminoase: Mazăre, fasole, linte, naut etc.

Legume și tuberculi rădăcină: cartofi, cartofi dulci, morcovi, păstârnac etc.

Produse dietetice cu conținut scăzut de grăsimi: sunt foarte procesate și deseori bogate în carbohidrați.

Grăsimi nesănătoase: Limitează aportul de uleiuri vegetale prelucrate, maioneză etc.

Băuturi alcoolice: Datorită conținutului de carbohidrați, multe băuturi alcoolice pot scăpa de cetoză și pot interfera cu dieta ta.

Alimentele dietice fără zahăr: sunt bogate în alcooli de zahăr, care, în unele cazuri, pot afecta nivelul cetonelor. Aceste alimente sunt, de asemenea, foarte prelucrate.

Care sunt alimentele permise în dieta keto?

Majoritatea alimentelor pe care le consumi în timpul dietei keto trebuie să includă:

Carne: Carne roșie, friptură, șuncă, cârnați, slănină, pui și curcan.

Pește gras: cum ar fi somonul, păstrăvul, tonul și macroul.

Ouă.

Unt și smântână: Caută produse organice cu o calitate dovedită

Brânză: brânză neprelucrată (cheddar, capră, smântână, brânză maturată sau mozzarella).

Nuci și semințe: migdale, nuci, semințe de in, semințe de dovleac, semințe de chia și etc.

Uleiuri sănătoase: în principal ulei de măsline extravirgin, ulei de cocos și ulei de avocado.

Avocado: avacado întreg sau guacamol proaspăt făcut.

Legume cu conținut scăzut de carbohidrați: majoritatea legumelor verzi, roșii, ceapă, ardei și multe altele.

-Condimente: Puteți folosi sare, piper și diverse ierburi și condimente sănătoase.

Doza suplimentară de proteine în timpul dietei keto

Fiind cel mai comun tip de proteină structurală din corpul uman, colagenul poate fi găsit în mușchi, oase, piele, păr, unghii, tendoane și organe. La fel ca lipiciul, ține corpul împreună, formând țesutul nostru conjunctiv și reparând rănile.

Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru produce din ce în ce mai puțin colagen, ceea ce duce la riduri, piele lăsată, unghii fragile și alte probleme. Consumul de mai mult colagen și creșterea producției de colagen în corpul nostru este util în special atunci când este vorba de dieta keto.

Dieta este potrivită pentru prevenirea inflamației, ameliorarea durerii, promovarea funcției cognitive și menținerea pierderii în greutate. Cu toate acestea, dieta (în special aportul limitat de proteine) poate avea unele dezavantaje pentru masa musculară și sănătatea articulațiilor și intestinelor.