11 Utilizări ale uleiului din ficat de cod

11 Utilizări ale uleiului din ficat de cod

1. SURSĂ BOGATĂ DE ACIZI GRAȘI OMEGA-3 ANTIIMFLAMATORI

Uleiul de ficat de pește este printre cele mai bogate surse naturale de acizi grași omega-3 numiți acid docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentaenoic (EPA). Datorită proprietăților lor naturale antiinflamatorii, incluzând capacitatea de a reduce producția de prostaglandine, omega-3 reduce nevoia de medicamente antiinflamatoare și poate fi utilizat pentru a trata diferite simptome în mod natural, de la factori de risc ai bolilor cardiace coronariene la depresie sau artrită.

Dacă încă nu sunteți familiarizat cu multele beneficii ale alimentelor sau suplimentelor cu omega-3, acestea includ și diminuarea șanselor de a se dezvolta: boli de inima, ADHD, anxietate, colesterol ridicat, boli inflamatorii ale intestinului, artrită, cancer si altele. Cum se explică acest fapt? Trebuie remarcat că, în regimul alimentar al majorității dintre noi există un dezechilibru între grăsimile omega-3 și omega-6. Grasimile omega-6 nu sunt neapărat dăunătoare, dar dacă sunt consumate în cantități mari fara grasimi omega-3 provoca inflamații care stau la baza celor mai multe boli.

Raportul sănătos dintre grăsimile omega-6 și omega-3 este de aproximativ 2:1, însă majoritatea oamenilor asimilează de cinci până la zece ori mai multe grăsimi omega-6 față de acest raport! Deficitul de omega-3 se datorează consumului excesiv de alimente procesate, fast-food sau alimente prăjite care conțin uleiuri vegetale rafinate (cum ar fi de soia, rapita și ulei de porumb), cu conținut mare de grăsimi omega 6. Consumul suplimentar de ulei de ficat de cod, bogat în grăsimi omega-3, este o modalitate de a reduce inflamațiile și de a restabili raportul acizilor grași pentru o mai bună sănătate.


2. APORT DE VITAMINA D

Vitamina D acționează mai mult ca un hormon în organism decât ca o vitamină, deoarece influențează funcționarea neurotransmițătorilor, sănătatea inimii și reacțiile inflamatorii. Deoarece este sintetizat de piele atunci când corpul este expus la razele ultraviolete ale soarelui, cea mai bună modalitate de a obține suficientă vitamină D este petrecerea timpului în aer liber, fără protecție solară.

Vitamina D nu joacă numai un rol sănător în metabolismul osos, ci, de asemenea, întreține funcții importante în toate celulele noastre. Deoarece nivelul scăzut de vitamina D poate afecta capacitatea celulelor noastre de a se multiplica și completa, deficitul de vitamina D poate crește riscul de îmbolnăvire pe termen scurt sau chiar mai rău: dezvoltarea de afecțiunii cronice autoimune, a afecțiunilor cognitive sau cardiovasculare , diabet, osteoporoză sau chiar cancer.

Având în vedere că majoritatea adulților și copiilor nu au suficientă expunere regulată la soare pe tot parcursul anului, deoarece au în mod predominant un stil de viață la interior, adăugarea vitaminei D în dietă este recomandabilă pentru majoritatea oamenilor. Simptomele de deficit de vitamina D pot include depresia, anxietatea, oboseala, libidoul scăzut, infertilitatea, autismul, astmul și altele. În plus, această deficiență poate reduce imunitatea.

Dozele mari de vitamina D luate individual pot avea potențiale efecte secundare și, prin urmare, se recomandă administrarea vitaminei D în combinație cu vitamina A și acizi grași omega-3, care se găsesc în mod natural în alimente bogate în vitamina D, inclusiv în uleiul din ficat de cod.


3. SURSĂ DE VITAMINA A

vitamin A

 Vitamina A este un antioxidant important care reduce stresul oxidativ (numit și daune provocate de radicalii liberi), reducând astfel nivelul de inflamație. Are legătură cu prevenirea bolilor oculare, menținerea sănătății creierului, ajută la lupta împotriva cancerului și este important pentru producerea hormonilor. În timp ce majoritatea oamenilor care mănâncă mese bine echilibrate obțin suficientă vitamina A, deficitul reprezintă un risc pentru persoanele care consumă alimentele în cea mai mare parte prelucrate sau nu asimilează suficiente calorii în general.

În ultimul timp adăugarea de vitamina A în regimul alimentar a devenit controversată, deoarece se crede că nivelul său ridicat este de fapt dăunător și potențial toxic.

Cu toate acestea, este important să rețineți că multe triburi primitive care consumau alimente bogate în vitamina A (împreună cu vitamina D) au fost foarte sănătoase. De exemplu, potrivit lui Weston A. Price, hrana tradițională scoțiană era bogată în ficat de pește, organe, midii și grăsimi animale - toate fiind surse naturale de vitamina A și D, iar acești oameni aveau niveluri foarte scăzute de boli cronice.

Dacă este vorba de obținerea vitaminei A din ulei de ficat de cod, calitatea suplimentului este de o importanță imensă. Multe produse conțin versiuni sintetice ale vitaminelor A și D, care, pe lângă faptul că pot fi în proporții periculoase, nu sunt bine asimilate de organism. În timp ce asimilarea de niveluri foarte ridicate de vitamina A din suplimente este asociată cu unele riscuri pentru sănătate, asimilarea de vitamina A din surse naturale poate ajuta la îmbunătățirea sistemului imunitar. Alimentația cu alimente bogate în vitamina A este benefică pentru creșterea oaselor, vederea pe timp de noapte, dezvoltarea celulelor sănătoase, funcția testiculară și ovariană și multe altele.

Vitaminele A și D sunt solubile în grăsimi, care se găsesc adesea împreună în produsele alimentare de origine animală. Ambele vitamine acționează ca precursori ai hormonilor activi, deci producem anumite enzime care transformă fiecare dintre ele în forme active pe care corpul le poate folosi pentru a regla sistemul nostru imunitar. În acest caz, vitamina A este transformată în retinol. Luarea împreună a vitaminelor A și D este complet naturală și permite ca aceste procese să se întâmple într-un mod care ne protejează de toxicitate.


4. PREVINE BOLILE CARDIO-VASCULARE

 Sa demonstrat că uleiul de ficat de cod, luat ca supliment sau sub formă de alimente, poate ajuta la scăderea trigliceridelor ridicate, un tip de grăsimi periculoase în sânge care cresc riscul bolilor de inimă. Uleiul de ficat de cod, de asemenea, tratează tensiunea arterială ridicată și ajută la echilibrarea nivelului de colesterol.

Mai multe studii pe oameni și animale au arătat o eficacitate ridicată a acizilor grași polinesaturați omega-3 derivați din ulei de ficat de cod pentru prevenirea aterosclerozei (întărirea și înfundarea arterelor) și complicațiilor sale. Tratamentul, singur sau în combinație cu medicamente statine, ajută la neutralizarea factorilor de risc la pacienții cu hipertrigliceridemie și cu niveluri ridicate ale trigliceridelor.

5. REDUCE RISCUL DE CANCER

Nivelul ridicat de vitamina D, obținut prin expunerea la soare sau administrat ca supliment din ulei din ficat de cod, a fost asociat cu riscuri mai mici de apariție a cancerului. Studiile au arătat ca vitamina D de la soare și din uleiul de ficat de cod poate ajuta la prevenirea cancerului de sân la femei din cauza efectelor antiproliferative si proapoptotice asupra celulelor cancerului de san, reducand astfel tumorile mamare. În timp ce expunerea la soare este în continuare cel mai bun factor de a obține suficientă vitamina D pentru lupta cu cancerul, uleiul de ficat de cod, de asemenea, ajută la compensarea acestui deficit.


6. PREVINE SAU TRATEAZĂ DIABETUL

 

Ca sursă excelentă de grăsimi sănătoase, uleiul din ficat de cod poate ajuta la controlul rezistenței la insulină, a inflamației și pentru a gestiona nivelul de glucoza (zahăr) din sânge. S-a dovedit chiar că ajută la reducerea simptomelor complicațiilor legate de diabet, cum ar fi boala renală. Utilizarea de ulei din ficat de cod și adăugarea de vitamina D în primul an de viață al copilului și utilizarea de ficat de cod în timpul sarcinii, de asemenea, poate reduce riscul de a dezvolta diabet zaharat.

Un studiu din 2007, publicat în Jurnalul de Farmacie și Farmacologie, a concluzionat că administrarea suplimentului de ulei de ficat de cod la șobolani timp de 12 săptămâni, acționează ca un tratament natural al diabetului. Suplimentele de ulei de ficat de cod elimină complet deficiența endotelială și ajută la corectarea mai multor markeri biochimici pentru sindromul metabolic (o combinație de diabet și factori de risc pentru tulburări cardiovasculare).

Înainte de administrarea suplimentului de ulei de ficat de cod, șobolanii aveau niveluri crescute ale glucozei plasmatice (zahăr) în sânge, triacilglicerol ridicat și niveluri ridicate ale colesterolului din sânge. Uleiul de ficat de cod ajută la creșterea greutății șobolanilor și previne total deteriorarea lipidelor plasmatice, controlând sensibilitatea la insulină și alți factori.


7. AJUTĂ LA TRATAMENTUL ARTRITEI

La începutul secolului al XX-lea, oamenii de știință au descoperit că uleiul de ficat de cod este în mod natural "antirahitic", ceea ce a determinat mii de mame să îl dea chiar cu sila copiilor! Utilizarea uleiului de ficat de cod este asociată cu o reducere a durerii, rigidității și umflării articulațiilor la pacienții cu artrită și alte afecțiuni inflamatorii.

Uleiul de ficat de ulei este un tratament natural eficient pentru artrită deoarece imită efectul medicației. Acționează ca un medicament antiinflamator nesteroidian, îmbunătățește simptomele clinice principale și poate fi folosit ca alternativă sigură la medicație sau pur și simplu ca adjuvant al tratamentului artritei reumatoide.


8. MĂREȘTE FERTILITATEA ȘI AJUTĂ CREȘTEREA ȘI DEZVOLTAREA

 Grasimile sunt esențiale pentru sănătatea reproducerii și sarcină deoarece ajută organismul să producă hormoni sexuali, inclusiv estrogen și progesteron. Uleiul de ficat de cod este asociat cu funcția sănătoasă ovariană și testiculară, deoarece furnizează nutrienți critici (omega-3 și vitamina D) care contribuie la menținerea unui sistem endocrin bine funcțional.

Cu multe substanțe nutritive antiinflamatoare, uleiul de ficat de cod menține glandele suprarenale, hipotalamice și hipofizare care controlează eliberarea hormonilor sexuali implicați în libidou, sarcină și reproducere. DHA joacă, de asemenea, un rol crucial în motilitatea spermei și sănătatea spermatozoizilor.

După cum susține fundația ”Weston A. Price”, femeile care au folosit ulei de ficat de cod în timpul sarcinii au mai multe șanse de a da naștere unor copii mai grei, ceea ce este asociat cu un risc mai scăzut de boli mai târziu în timpul vieții. Femeile care utilizează ulei de ficat de cod au, de asemenea, niveluri semnificativ mai mari de DHA și EPA în laptele matern, ceea ce are un efect pozitiv asupra dezvoltării sugarilor.

Rezultatele unui studiu din 2003, efectuat de Universitatea din Oslo din Norvegia, arată că copiii născuți de mame care au primit ulei de ficat de cod în timpul sarcinii și alăptării au avut rezultate mai bune la testele de inteligență la vârsta de patru ani, în comparație cu copiii ale căror mame au luat ulei de porumb.


9. ÎMBUNĂTĂȚEȘTE FUNCȚIONAREA CREIERULUI

Utilizarea regulată a suplimentelor de ulei de pește pentru depresie este asociată cu un risc mai scăzut de simptome depresive datorită asimilării ridicate de grăsimi omega-3 și vitamina D.

Un studiu din 2007 publicat în „Journal of Affective Disorders“, a constatat că acizii grași omega-3 din uleiul de ficat de cod îmbunătățesc efectele depresiei și anxietății în rândul populației generale. Studiul lui Hordaland a urmărit 21 835 adulți care trăiesc în Norvegia pe o perioadă de doi ani, și a constatat că prevalența simptomelor depresive la cei care folosesc zilnic ulei de ficat de cod a fost de 2,5%, comparativ cu 3,8% pentru restul populației. De asemenea, a constatat ca prevalența nivelurilor ridicate ale simptomelor depresive au scăzut odată cu creșterea duratei de utilizare (0-12 luni) a uleiului din ficat de cod.

Există o relație puternică între consumul de omega-3 sau consumul constant de ulei de pește și prevenirea declinului cognitiv, inclusiv a bolii Alzheimer. Studiile au ajuns la următoarele rezultate: acizii grași esențiali care sunt vitali pentru funcția creierului se găsesc în uleiul de pește și ajută la prevenirea tulburărilor cerebrale la persoanele în vârstă.


10. AJUTĂ LA MENȚINEREA SĂNĂTĂȚII PĂRULUI

Vitamina D este importantă pentru construirea și menținerea oaselor sănătoase. Studiile au arătat că femeile care trăiesc la latitudini nordice reci și nu primesc suficientă lumină solară tind să producă mai puțină vitamină D, ceea ce crește riscul de modificări ale oaselor, pierderi substanță osoasă, fracturi și obezitate. Aportul suplimentar de vitamina D, inclusiv uleiul de ficat de cod, este asociat cu un risc semnificativ mai scăzut de fracturi osoase și poate preveni în mod natural osteoporoza.


11. LUPTA CU ULCERELE

În condiții de laborator uleiul de ficat de cod a demonstrat beneficii pentru tratamentului ulcerului gastric și pentru reducerea efectelor antisecretorii gastrice, observate la șobolani. Uleiul, de asemenea, are efecte gastro-citoprotective și reduce în mod semnificativ dezvoltarea stresului și durerii cauzate de ulcerele gastrice.

Sursa: https://draxe.com/cod-liver-oil/