Omega-3

„Ulei de pește adevărat din cod“

Iată ce trebuie să știți despre Omega-3

Acizii grași omega-3 sunt grăsimi esențiale care au numeroase beneficii pentru sănătate. La fel ca toți acizii grași, omega-3 sunt lanțuri de atomi de carbon, hidrogen și oxigen. Acizii grași omega-3 sunt polinesaturați, ceea ce înseamnă că au două sau mai multe legături duble (poli = multe) în structura lor chimică.

La fel ca omega-6, acizii grași omega-3 nu pot fi produși de organism și trebuie să-i eliminăm din dietă. De aceea sunt numiți acizi grași esențiali. Acizii grași omega-3 nu sunt pur și simplu depozitați și folosiți pentru energie. Acestea joacă roluri importante în toate tipurile de procese corporale, inclusiv inflamația, sănătatea inimii și funcția creierului. Deficitul de omega-3 este asociat cu inteligență mai mică, depresie, boli de inimă, artrită, cancer și multe alte probleme de sănătate

lei
240,00
 
lei

Tipuri de Omega-3

ALA (acid alfa-linolenic)

Acesta este cel mai frecvent acid gras omega-3. ALA se găsește mai ales în alimente vegetale și trebuie transformat în EPA sau DHA înainte de a putea fi utilizat de corpul uman. Cu toate acestea, acest proces de transformare este ineficient la om. Doar un mic procent de ALA este convertit în EPA și chiar mai puțin în DHA. Când ALA nu este convertit în EPA sau DHA, acesta rămâne inactiv și este pur și simplu stocat sau utilizat ca energie ca alte grăsimi.

EPA (acid eicosapentaenoic)

Funcția principală a EPA este de a forma molecule de semnalizare numite eicosanoide, care joacă numeroase roluri fiziologice. Eicosanoidele produse din omega-3 reduc inflamația, în timp ce cele produse din omega-6s cresc inflamația. Din acest motiv, o dietă bogată în EPA poate reduce inflamația în organism. Mai multe studii au arătat că uleiul de pește, care are un conținut ridicat de EPA și DHA, poate reduce simptomele depresiei. Există, de asemenea, unele dovezi că EPA este mai puternic decât DHA în această privință.

DHA (acid docosahexaenoic)

DHA este o componentă structurală importantă a pielii și a retinei din ochi. O dietă fortificatoare bogată în DHA duce la îmbunătățirea vederii la copii. DHA este absolut vital pentru dezvoltarea creierului și funcționarea acestuia în copilărie, precum și pentru funcția creierului la adulți.

Cum afectează Omega-3 corpul uman

Omega-3 combate depresia și anxietatea


Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări mentale din lume. Simptomele includ tristețe, letargie și pierderea generală a interesului pentru viață. Anxietatea, de asemenea o tulburare frecventă, se caracterizează prin anxietate și nervozitate constante. Interesant este faptul că studiile arată că persoanele care consumă în mod regulat Omega-3 sunt mai puțin susceptibile de a fi deprimate. Mai mult, atunci când persoanele cu depresie sau anxietate încep să ia Omega-3, simptomele lor se ameliorează. Un studiu a constatat chiar că EIP a fost eficient împotriva depresiei ca medicament antidepresiv general. Deficitul de DHA la începutul vieții este asociat cu probleme ulterioare, precum probleme de învățare, ostilitate agresivă și altele.

Omega-3 îmbunătățește sănătatea ochilor


DDHA este o componentă structurală majoră a retinei ochiului. Când nu primiți suficient DHA, pot apărea probleme de vedere. Interesant este că obținerea unor cantități suficiente de Omega-3 este asociată cu un risc redus de degenerescență maculară, una dintre principalele cauze de afectare permanentă a ochilor și orbire.

Omega-3 poate stimula sănătatea creierului în timpul sarcinii și al vieții in general

Omega-3 sunt importante pentru creșterea și dezvoltarea creierului la sugari. DHA reprezintă 40% din acizii grași polinesaturați din creier și 60% din retina ochiului. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că sugarii hrăniți cu o dietă îmbogățită cu DHA au o vedere mai bună decât alții. A obține suficiente Omega-3 în timpul sarcinii are multe avantaje pentru bebeluș, inclusiv:


Inteligență superioară

O mai bună comunicare și abilități sociale

Mai puține probleme de comportament

Riscul redus de întârziere a dezvoltării

Riscul redus de autism și paralizie cerebrală

Omega-3 poate îmbunătăți factorii de risc pentru bolile cardiovasculare


Infarcturile de miocard și accidentele vasculare cerebrale sunt principalele cauze de deces în lume. Cu câteva decenii în urmă, cercetătorii au observat că comunitățile care consumă pești au un nivel foarte scăzut al acestor boli. Acest lucru a fost ulterior legat de consumul de Omega-3. De atunci, acizii grași Omega-3 au fost legați de multe beneficii pentru sănătatea inimii.


Aceste avantaje se referă la:

Trigliceride: Omega-3 poate provoca reduceri semnificative ale trigliceridelor, de obicei în intervalul 15-30%.

- Tensiunea arterială: Omega-3 poate reduce nivelul tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială crescută.

Colesterol HDL „bun”: Omega-3 poate crește colesterolul HDL „bun”.

Cheaguri de sânge: Omega-3 poate dilata trombocitele din sânge. Acest lucru ajută la prevenirea formării de cheaguri de sânge dăunătoare.

Placă: Omega-3 ajută la prevenirea plăcii, care vă poate îngusta și ingreutati arterele, menținând arterele netede și nedeteriorate.

Inflamație: Omega-3 reduc producția anumitor substanțe eliberate în timpul răspunsului inflamator al organismului.

Omega-3 combate inflamația


Inflamația este un răspuns natural la infecții și distrugeri în corpul dumneavoastră. Cu toate acestea, inflamația durează uneori mult timp, chiar și fără infecția. Această afecțiune se numește inflamație cronică sau pe termen lung. Inflamația pe termen lung poate contribui la dezvoltarea aproape oricărei boli cronice occidentale, inclusiv a bolilor cardiovasculare și a cancerului. Acizii grași Omega-3 pot reduce producția de molecule și substanțe asociate cu inflamația, cum ar fi eicosanoide inflamatorii și citokine.

Omega-3 combate bolile autoimune


În bolile autoimune, sistemul imunitar crede că celulele sănătoase sunt celule străine și începe să le atace. Diabetul de tip 1 este un exemplu excelent al sistemului imunitar care atacă celulele producătoare de insulină din pancreas. Acizii grași Omega-3 pot combate unele dintre aceste boli. Studiile arată că obținerea unor cantități suficiente de Omega-3 în primul an din viață este asociată cu un risc redus de multe boli autoimune, inclusiv diabet de tip 1, diabet autoimun și scleroză multiplă. Omega-3 ajută, de asemenea, la tratarea lupusului, a artritei reumatoide, a colitei ulcerative, a bolii Crohn și a psoriazisului.

Acizii grași omega-3 sunt buni pentru piele


ТDHA este o componentă structurală a pielii. Este responsabil pentru sănătatea membranelor celulare care alcătuiesc o mare parte a pielii. O membrană celulară sănătoasă are ca rezultat o piele moale, umedă, elastica și netedă, fără riduri. Omega-3 sunt, de asemenea, bune pentru pielea Dvs. din mai multe motive, inclusiv:

Conducerea producției și hidratării pielii.

Prevenirea hiperkeratinizării foliculilor de păr, care apare ca mici coșuri roșii, care sunt adesea observate în brațele superioare.

Reducerea îmbătrânirii premature a pielii.

Reduceți riscul de acnee.

Omega-3 vă pot proteja, de asemenea, pielea de afectiuni provocate de soare. EPA ajută la blocarea eliberării substanțelor care consumă colagen în piele după expunerea la soare.

Care este doza zilnică de Omega-3 pe care ar trebui să o luați?

Acizii grași Omega-3 au multe avantaje pentru sănătate. Cel mai bun mod de a le obține este să mănânci pește gras cel puțin de două ori pe săptămână. Dacă nu consumați pește gras foarte des, ar trebui să luați în considerare administrarea unui supliment. Cu toate acestea, este important să vă asigurați că suplimentul Dvs. conține suficient EPA și DHA. Nu există un standard stabilit pentru cât de mult Omega-3 ar trebui să luați în fiecare zi.

Diferite organizații din domeniul sănătății au opinii propriile ale experților, dar diferă semnificativ.În general, majoritatea acestor organizații recomandă zilnic minim 250-500 mg de EPA și DHA combinate. Aceste valori se referă la un adult sănătos.

Cu toate acestea, cantități mai mari sunt adesea recomandate pentru anumite probleme de sănătate.

Omega-3 în ulei de pește

O regulă internațională pentru determinarea uleiului de pește adevărat este raportul dintre acizii DHA / EPA-docosahexaenoici și eicosapentaenoici, care, împreună cu acidul alfa-linolenic, sunt cele trei tipuri de acizi grași omega 3 și sunt esențiali pentru buna funcționare a corpului nostru. Raportul DHA / EPA în uleiul de ficat de cod extravirgin Rosita (EVCLO) este de aproximativ 1,4-1. În toate celelalte uleiuri de pește (chiar și în cele ale altor tipuri de cod), nivelurile EPA sunt mai mari decât cele ale DHA. Brandurile de ulei de pește care îl cumpără gata au un control redus asupra nivelurilor raportate de acizi docosahexaenoici și eicosapentaenoici. Alte branduri care produc ulei de pește din alte pești decât codul pot adăuga acid docosahexaenoic suplimentar la produsele lor pentru a obține raportul DHA / EPA corect. Rosita folosește numai cod pentru a produce ulei de pește extravirgin cu niveluri de DHA de 700 mg / linguriță și niveluri de EPA de 510 mg / linguriță.