PESCUITUL DE COD

Compania Rosita este situată pe insula Donna din partea de nord a Norvegiei, unde fiordurile adânci au cele mai curate ape oceanice din lume. Datorită cotelor stricte, protecției locurilor unde peștii vin în timpul perioadelor de reproducere, precum și contractelor semnate cu guvernul rus pentru protecția Mediului Înconjurător, în vigoare în ultimii cincisprezece ani, populația de cod de Atlantic din Norvegia a atins nivelurile pe care le avea în perioada de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial și continuă să crească în fiecare an. Familia Rosita datează din timp si este descendentul pescarilor scandinavi care aveau mari abilități și cunoștințe pentru a folosi apele din jur. Metoda folosită de companie pentru pescuitul de cod de Atlantic (Gadus Morhua) este o metodă strictă și blândă ce folosește undițe tradiționale. Din punct de vedere istoric, există dovezi cu privire la proprietățile curative ale uleiului de pește din ficat de cod de Atlantic. În plus, acesta a făcut Norvegia cunoscută la nivel mondial ca Mecca în producția de ulei de pește. Fiecare ficat este verificat dacă este sănătos și doar ficatul de cea mai bună calitate este utilizat în producție.

EXTRAGEREA ULEIULUI DE PEȘTE

Vechii Vikingi au observat un fenomen interesant atunci când pescuiau cod, himeră, rechin și alte specii de pește din care sunt produse uleiuri de pește ce contribuie la întărirea organismului uman. În momentul în care peștele cod, proaspăt pescuit, era scos pe uscat și i se extrăgea ficatul, schimbarea temperaturii și a presiunii din adâncurile oceanului cu temperatura și presiunea de pe uscat, ducea la eliminarea naturală a uleiului din ficatul peștelui. Aproape 100% din uleiul din ficat putea fi colectat prin această tehnică naturală. Uleiul de rechin sau de himeră era păstrat pe lungi perioade de timp, în timp ce uleiul de cod era consumat relativ repede, din cauza tendinței sale de a râncezi. Astăzi știm că prezența vitaminei E sub formă naturală în uleiul de pește de rechin și de himeră asigură proprietăți antioxidante. Uleiul din ficat de cod are niveluri scăzute de vitamina E și, de aceea, era consumat imediat sau era înghețat de înaintașii noștri, Vikingii. Rosita preia această veche practică pentru extragerea uleiului din ficat. Procedura este simplă, dar se poate aplica doar la peștele prospăt capturat, direct din ape foarte reci. În procesul extragerii acestui prețios ulei auriu din ficatul de cod nu este utilizată niciodată căldura, presiunea mecanică, solvenții sau substanțele chimice.

FILTRAREA POLUANȚILOR

Uleiul de pește extra-virgin din cod de Atlantic al mărcii Rosita (EVCLO) este verificat regulat de poluanți. Toate loturile de ulei trec printr-un sistem propriu de filtrare ce elimină poluanții fără a utiliza căldura sau substanțele chimice. Filtrarea se face cu materiale din ocean, ce colectează poluanții și-i elimină din ulei.

După ce compania aplică această tehnică rară și unică de extragere a uleiului din ficatul peștelui, vine rândul utilizării unei metode care este 100% naturală și ecologică, fără niciun fel de emisii în aer și în apă. Această metodă proprie păstrează compoziția TUTUROR vitaminelor, antioxidanților și a acizilor grași naturali. Totul se face cu respect pentru natură. Întregul proces se desfășoară fără utilizarea căldurii, substanțelor chimice sau a vacuumului. Tot ceea ce este necesar este o polizaharidă biologică, care se formează în mod natural în ocean și care se găsește în unele organisme marine, și care are și efecte antimicrobiene și antioxidante. Polizaharidele au, de asemenea, capacitatea de a atrage o varietate de poluanți organici și proteine și, după aceea, pot fi apoi aruncate sub formă de masă solidă de proteine. Atragerea proteinelor și eliminarea lor din ulei are un mare avantaj, deoarece, în timp, acestea îi pot afecta calitatea.

Protocolul de bază, 100% natural, de eliminare a poluanților este obținut în absența oxigenului și poate fi descris după cum urmează: se prepară o soluție apoasă dintr-o polizaharidă produsă în mod natural în apă și se amestecă în uleiul brut până se obține o suspensie omogenă. Se lasă să se odihnească. Polizaharida naturală cu contaminanții atașate la ea precipită într-un strat inferior, care poate fi separat de uleiul brut prin filtrare sau prin utilizarea unui decantor. Aceasta este o procedură controlată manual, care nu necesită utilizarea căldurii sau a substanțelor chimice.

Simplitatea procedurii poate fi descrisă ca “punerea unui inel de logodnă într-un pahar și scoaterea acestuia“.

Eficacitatea acestui protocol de purificare a fost prezentată într-un studiu pilot de doi ani, realizat de Institutul norvegian pentru produse alimentare, pescuit și cercetare a acvaculturilor. Mai târziu, metoda a fost optimizată pe baza rezultatelor proiectului de cercetare științifică, în colaborare cu Universitatea din Stockholm.

Aceasta este o schimbare majoră a procedurilor invazive de îndepărtare a mirosurilor și de distilare moleculară, care sunt în general utilizate de către producătorii comerciali de ulei de pește. Din motive pur comerciale aceștia aplică proceduri care folosesc temperaturi mari și distrug cea mai mare parte a cantității de vitamina A și D. Odată cu distrugerea acestor prețioase elemente nutritive se distruge, în primul rând, motivul pentru a lua ulei de pește. Compania Rosita muncește din greu pentru a garanta procesarea minimă a uleiului de pește din ficat de cod, păstrând, astfel, toate vitaminele A și E naturale, plus acizi Omega-3 DHA și EPA. Acest lucru reprezintă garanția faptului că utilizatorul final obține toate efectele puternice de vindecare pentru care este cunoscut uleiul de pește din ficat de cod. În compoziția sa nu sunt adăugate vitamine sintetice A și E, antioxidanți sau esențe sintetice.

ANTIOXIDANȚI

În lipsa vitaminei E naturale, uleiul de pește din ficat de cod râncezește repede. În urma consultărilor cu cercetatori și cu universități de top din domeniul antioxidanților, compania Rosita dezvoltă un program complet de antioxidanți complet naturali, a căror utilizare protejează uleiul de oxidare și de râncezire. Raportul de rozmarin organic și spectrul complet de vitamina E din semințe organice (fără gluten și soia), pentru a se obține un echilibru, s-a dovedit a fi critic. O cantitate prea mare are ca rezultat transformarea antioxidanților în pro-oxidanți și ajunge la opusul efectului dorit. O cantitate prea mică – și uleiul devine cu ușurință rânced. Companiei i-au fost necesari doi ani pentru a produce un program de antioxidanți care să funcționeze perfect. La fiecare recipient de ulei se adaugă o picătură mică de antioxidanți pentru a i se asigura prospețimea în timpul transportului, depozitării și consumului.

FILTRARE PRIN HÂRTIE

Odată ce uleiul a trecut prin procedura de filtrare pentru îndepărtarea impurităților, urmează procedura de filtrare prin hârtie pentru a îndepărta proteinele de pește, în cazul în care au mai rămas astfel de proteine.

ESENȚE

În uleiul de pește al comapniei Rosita nu se adăugă niciun fel de esențe. Simțurile noastre pentru gust și miros percep mirosul uleiurilor râncede și ne protejează de consum. Motivul pentru care luăm ulei de pește din ficat de cod este acela de a ne îmbunătăți și menține starea de sănătate.

ÎMBUTELIEREA

În procesul de fabricație, de la capturarea peștelui și până la îmbutelierea uleiului extras, este nevoie de până la 48 de ore. Pe parcursul întregului proces produsul nu vine niciodată în contact cu metale reactive, care pot accelera oxidarea (râncezirea).  În spațiile de producție luminozitatea și temperatura sunt menținute la un nivel scăzut pentu a fi reduși la minimum factorii de oxidare. Fiecare flacon se clătește din abundență cu azot, iar apoi se închide evacuând aerul din el.