Colagenul reface pielea după arsuri de soare

Colagenul reface pielea după arsuri de soare

A șosit vara și suntem afară, bucurându-ne de zilele însorite abundente și uităm adesea că arderea pielii nu este inofensivă, mai ales pentru tineri și bătrâni. Pentru a ne asigura că pielea noastră nu devine deshidratată, nu își pierde tonusul, iar ridurile nu cresc pe față, este important să o hrănim din interior spre exterior cu colagen.

Piele și colagen

Pielea noastră este învelișul exterior al corpului și protejează mușchii subiacente, oasele, tendoanele și organele interne. Sprijină hidratarea organismului, ne protejează de influențele externe, reglează temperatura și sensibilitatea, prin pielea respirăm și excretăm ceea ce este inutil. Prin urmare, vara, când ne expunem pielea la soare din abundență, uneori fără protecție, este pusă la o provocare.

Dermul, stratul mijlociu al pielii, este compus din colagen de tip I și III și fibre elastice. Conține terminații nervoase care conferă sensibilitate la atingere, căldură etc.


După vârsta de 25 de ani, când producția naturală de colagen în organism scade, consecințele daunelor provocate de razele UV și radicalii liberi devin mai vizibile.

Odată cu expunerea excesivă la soare, radiațiile UV determină descompunerea prematură a colagenului și acest lucru accelerează îmbătrânirea pielii. În timpul acestui proces se crează o supraacumulare de elastan în derm și apare „pată solară”. Dacă procesul continuă, apar riduri fine și pielea pierde elasticitatea sa.

Radiația solară accelerează formarea radicalilor liberi care provoacă așa-numitul stresul oxidativ – un proces în care se deteriorează membranele celulare, proteinele și ADN-ul. Acest lucru provoacă riduri fine, pierderea elasticității și a strălucirii.

Prin urmare, mai ales vara și toamna, odată cu aportul a mai multor alimente și suplimente bogate în colagen, echilibrul proteic din organism este restabilit, iar acest lucru este vizibil din interior spre exterior.

Care sunt semnele îmbătrânirii premature din cauza arsurilor de soare?

Pistruii, alunițele, liniile fine si pielea deshidratata arata ca soarele nu te iubeste neconditionat.

Pistruii sunt un semn că pielea ar fi fost expusă la razele UV periculoase și că organismul încearcă să o repare. Unele dintre ele apar pe fața, gâtul și mâinile la persoane cu pielea deschisă la culoare, după o ședința mai lungă la soare. Se estompează atunci când sunt protejate de razele UV dăunătoare. Al doilea tip se găsește mai des pe mâinile și fața persoanelor în vârstă. Sunt inofensive din punct de vedere medical, dar pentru a le întârzia apariția, se recomandă administrarea de colagen.

Alunițele sunt excrescențe de culoare maro închis sau negru pe zonele pielii expuse la soare (frunte, nas și pomeți). Soarele poate provoca degenerarea canceroasă a unei anumite alunițe, iar melanomul este cea mai periculoasă dintre tumori. Este recomandat să consultați un medic dacă aceste formațiuni au tendința de a se mări, de a rupe integritatea sau de a sângera.

Ridurile și liniile fine sunt semne ale îmbătrânirii naturale, dar se agravează odată cu expunerea cronică la razele UV. Elasticitatea pielii depinde de integritatea structurală a proteinelor și de hidratarea pe care acestea o mențin. Soarele le poate reduce și slăbi, ceea ce duce și la uscăciune. Acest lucru face ca pielea să se îngroașe pe anumite locuri și poate provoca pliuri profunde ale pielii sub formă de linii fine și riduri.

Femeile care suferă adesea de piele uscată se pot întreba dacă aceasta este rezultatul expunerii excesive la soare. Pielea își pierde elasticitatea mai repede, mai ales cu o alimentație proastă, și după vârsta de 30 de ani.

Cum să refacem pielea?

Protecția solară sub formă de produse cosmetice nu este suficientă. Precum și evitarea orelor cele mai calde pentru plajă.

Aportul de alimente și suplimente bogate în antioxidanți este important. Mizați pe fructele și legumele care conțin vitamina A, C, E, polifenoli, seleniu. În combinație cu colagenul, care are efect antioxidant, hrănesc dermul și îi restabilesc echilibrul sănătos, precum și mențin hidratarea.

Colagenul hidrolizat se ia cu băuturi, deserturi, mese zilnic și acționează din interior spre exterior rapid și eficient, dar cu aport prelungit. Prin urmare, pentru a vă bucura de o piele proaspătă, fermă, cu un bronz care nu dăunează, vă recomandăm să mâncați bine și să aveți grijă de Dvs. Și nu uitați: pielea își amintește și se vede atitudinea bună!