4 semne că organismul tău are nevoie de colagen

4 semne că organismul tău are nevoie de colagen

Colagenul este una dintre cele mai importante proteine din corpul nostru. Se găsește în toate tipurile de țesuturi, inclusiv în piele, ligamente și tendoane, și joacă, de asemenea, un rol major în menținerea unei bune sănătăți articulare. Cu toate acestea, pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru începe să producă mai puțin colagen, iar acest lucru în sine poate duce la consecințe neplăcute. 

Din fericire, acum putem adăuga cantitățile necesare de colagen cu ajutorul suplimentelor și al schimbărilor în stilul de viață care stimulează producția naturală a acestuia. Dar, pentru a ajunge acolo, trebuie mai întâi să înțelegem că organismul nostru nu produce suficient din această proteină prețioasă. De aceea, astăzi am pregătit 4 semne cheie care arată că organismul tău are nevoie de colagen.

Riduri și linii fine

Ridurile și liniile fine sunt unul dintre primele și cele mai frecvente semne ale pierderii colagenului din piele. Una dintre funcțiile acestei proteine este aceea de a menține pielea fermă și tânără. Îmbătrânirea, expunerea la soare și mediul înconjurător pot afecta negativ producția de colagen, iar expresiile faciale repetitive pot duce la formarea ridurilor în zonele cu niveluri scăzute ale proteinei. 

Desigur, ridurile fine sunt perfect normale, mai ales după vârsta de 25 de ani. Nu există nicio modalitate de a preveni apariția lor, dar prin niveluri optime de colagen în organism putem îmbunătăți textura pielii și minimiza apariția ridurilor.

Durere la nivelul articulațiilor

Colagenul asigură rezistența și elasticitatea țesuturilor conjunctive și, în consecință, a articulațiilor. Atunci când în organism lipsește această proteină valoroasă, articulațiile devin mai sensibile la leziuni, se resimt dureri și umflături și, uneori, se observă chiar rigiditate.

Dacă observați că aveți disconfort și dureri la nivelul articulațiilor, mai ales după perioade de inactivitate fizică, acesta este unul dintre principalele semne că organismul dumneavoastră vă spune că are nevoie de mai mult colagen.

Păr epuizat și unghii fragile

Părul extenuat și unghiile fragile sunt unele dintre principalele semne ale lipsei de colagen din organism. Atunci când această proteină este deficitară, părul poate deveni slab, iar acest lucru în sine poate duce la vârfuri despicate, încrețire și chiar la căderea părului. De ce? Pentru că joacă un rol major în menținerea foliculilor de păr sănătoși și puternici.   

Lipsa colagenului duce, de asemenea, la unghii slabe și fragile, deoarece, pe lângă faptul că este esențial pentru piele și articulații, este deosebit de important și pentru menținerea unghiilor sănătoase. Nivelurile sănătoase ale acestei proteine atât de apreciate în organism duc la unghii mai puternice și păr mai des.

Probleme cu sistemul digestiv

Problemele digestive, cum ar fi balonarea, durerile frecvente și, în special, sindromul colonului iritabil, sunt adesea legate de o lipsă de colagen în organism. O deficiență a acestei proteine valoroase poate duce la slăbirea mușchilor netezi care căptușesc tractul gastrointestinal și, în consecință, la o serie de probleme gastrointestinale.

Există diverse modalități prin care puteți regla cantitatea de colagen din organism. Principala este tocmai consumul de suplimente alimentare de înaltă calitate, sau mai exact - colagen hidrolizat. Cel mai important lucru pentru a obține rezultate pe termen lung este că aportul de colagen nu trebuie să fie o acțiune punctuală, ci dimpotrivă - trebuie să devină un obicei. 

Dacă luați zilnic dozele necesare din această proteină valoroasă, veți simți efectele sale pozitive asupra pielii, articulațiilor, părului, unghiilor și, bineînțeles, asupra sistemului digestiv.