Colagen de vită vs. colagen de pește - care sunt diferențele și avantajele?

Colagen de vită vs. colagen de pește - care sunt diferențele și avantajele?

Când vine vorba de "alegerea corectă" a suplimentului de colagen, varietatea de sortimente, tipuri, materie primă și preț este uriașă. Pe piață pot fi găsite produse din colagen de diferite origini și procesare, iar acesta este momentul să aprofundăm specificul lor. Două dintre cele mai comune tipuri sunt colagenul de vită, extras din oasele și cartilajele de vită, și colagenul de pește. În acest articol, vom compara aceste două tipuri principale, punând calitățile lor în categoriile pe care le căutăm de obicei atunci când ne alegem suplimentul de colagen. 

Extracția

Nu există nicio modalitate de a compara două tipuri de colagen fără a împărtăși esența lor - originea și modul de extragere a materiei prime. Colagenul de vită este extras din oasele, pielea, tendoanele și cartilajele vitelor. Acesta are un spectru larg și este adesea prelucrat prin hidroliză, un proces care descompune colagenul în peptide mai mici. Acest lucru îl face mai ușor de absorbit de organism și îi dezlănțuie potențialul. Acest tip de colagen oferă o concentrație ridicată de colagen de tip I și de tip III, cu beneficii care acoperă o varietate de zone cu probleme. În funcție de modul în care sunt crescute vitele, se determină și calitatea materiei prime. Dacă vitele au pășunat în zone curate și procesul de extracție a colagenului este strict controlat, produsul final va fi foarte apreciat. 

Colagenul hidrolizat de la RealFood este extras din viței crescuți pe pășune în zone ecologice curate din Brazilia, a trecut testele clinice și are certificate de calitate care reprezintă o garanție pentru consumatorul final. 

Colagenul de pește (marin), pe de altă parte, este extras din pielea și solzii peștilor de apă rece, de obicei cod. Peștele utilizat în acest scop trebuie să fie atent selecționat pentru a păstra calitatea ridicată a colagenului. Metoda de extracție are loc prin supunerea acestuia la o temperatură ridicată, de obicei în apă distilată la aproximativ 70-90°C. Colagenul marin tinde să fie absorbit mult mai ușor de către organism, un proces de hidroliză fiind cel mai frecvent utilizat pentru a extrage colagenul pur. Separat, datorită naturii sale marine, colagenul din pește este în general mai pur, deoarece peștii sunt mai puțin sensibili la boli și la prezența aditivilor hormonali.

Diferite tipuri de colagen  

Datorită conținutului ridicat de colagen de tip 1, colagenul de pește poate oferi o îngrijire semnificativ eficientă pentru hrănirea și menținerea umidității pielii, afectând astfel o varietate de afecțiuni. Un studiu clinic arată că conținutul de tip 1 al colagenului total extras din pește este de aproximativ 70%. Desigur, aceste cantități depind de specia și vârsta peștelui, precum și de sezonul în care a fost capturat. 

Celulita încăpățânată, pielea lăsată, liniile fine și dezvoltarea inflamațiilor de durată, cum ar fi acneea și rozaceea, sunt principalii factori de care poate beneficia consumul pe termen lung de colagen marin. De asemenea, unii dintre aminoacizii din acesta, cum ar fi glicina, sunt capabili să îmbunătățească sinteza melatoninei și calitatea somnului de noapte cu un consum pe termen lung.

Colagenul de vită, pe de altă parte, oferă o îngrijire mai completă pentru organism, deoarece conține colagen de tip 1 și 3 din oasele și cartilajele de vită. Datorită faptului că aceste două tipuri de colagen sunt cele mai saturate în organele și sistemele noastre, aportul zilnic de colagen de vițel poate îmbunătăți sănătatea pielii, precum și influența mulți alți factori - întărește foliculul pilos, întărește placa unghială, întărește cartilajul articular și promovează regenerarea mai rapidă a țesutului conjunctiv al mușchilor și tendoanelor. Acest lucru este dovedit de numeroase studii - studiul clinic cu colagenul de la RealFood arată cum, după 4 săptămâni de administrare a peptidei, umiditatea pielii participanților a crescut cu 16%, iar după 8 săptămâni - a crescut cu până la 28%.

Colagenul de tip 3 se găsește în concentrații mai mari în intestine, vase de sânge și mușchi. Interacționând cu colagenul de tip 1, acesta îi completează funcțiile, pe lângă faptul că oferă sprijin suplimentar țesuturilor. Echilibrul microbiomului nostru intestinal joacă un rol semnificativ în sănătatea generală și imunitatea organismului, peretele intestinal fiind principalul responsabil pentru acest lucru. Atunci când acesta este slab consolidat, este predispus la o permeabilitate mai mare decât în mod normal - astfel încât toxinele, microbii, particulele alimentare nedigerate și alte elemente îl pot penetra și intra în fluxul sanguin. 

Beneficiile aminoacizilor

Pe termen lung, lipsa aminoacizilor valoroși din colagen poate duce la probleme mai profunde în diverse domenii ale sănătății. Afecțiuni precum balonarea, gastrita, colita și alte procese inflamatorii la nivelul stomacului sunt simptome tipice ale intestinului permeabil, iar colagenul de tip 3 din colagenul de vită ar putea afecta astfel de afecțiuni. Acesta este principalul "responsabil" pentru refacerea microbiotei intestinale și restabilirea echilibrului în mucoasă, deoarece, în combinație cu tipul 1, aminoacizii săi asigură o mai mare flexibilitate și elasticitate în țesuturile elastice precum vasele de sânge și intestinele. Analiza sumară pe termen lung a acestui tip de colagen confirmă acțiunea sa în consolidarea acestora și dovedește că în interacțiune cu colagenul de tip 1 și 2 formează în mod activ fibrile (fibre elastice).

Pe de altă parte, colagenul marin are o compoziție și cantități mai limitate de aminoacizi, deoarece este cel mai adesea doar de tip 1. Are o prezență mai abundentă de glicină și alanină, iar acestea sunt responsabile pentru sănătatea pielii și a oaselor, precum și pentru funcția cognitivă și somn.

Prețul 

Atunci când vorbim despre prețul produselor cu colagen, este dificil să ajungem la un singur răspuns. Fiecare marcă determină prețul în funcție de calitatea materiei prime, de certificare, de testele efectuate cu aceasta, de ambalaj și nu numai. Deși nu se poate spune cu precizie dacă colagenul marin sau de vită este mai prietenos cu bugetul, tendința este ca colagenul derivat din pește să aibă un preț mai mare. Acest lucru se datorează, de obicei, procesului considerabil mai detaliat și mai fin de extragere a produsului final din pește, precum și particularităților de creștere. 

Desigur, acest lucru nu este strict definit. Dacă produsul obținut din vite are certificate, teste clinice - dovezi ale calităților sale - și vitele însele sunt crescute pe pășune și sunt ecologice, acest lucru ar afecta, de asemenea, prețul produsului final. Separat, este bine să se verifice și dacă este hidrolizat - procesul de hidroliză îmbunătățește rata de absorbție de către organism și, prin urmare, afectează prețul.

În concluzie – ce tip de colagen să alegem? 

Din comparațiile noastre de până acum, putem ajunge la concluzia că alegerea între colagenul de vită și cel de pește depinde de prioritățile individuale ale fiecărei persoane, deoarece cele două tipuri diferă în unele dintre proprietățile lor. Pentru a opta pentru unul dintre cele două, este bine să "cântăriți" nevoile și așteptările de la un anumit produs. Fără a cerceta mai întâi compoziția, originea și chiar prețul, este dificil să luați o decizie în cunoștință de cauză. 

Dicționarul articolului: 

Fibrile - filamente mici formate din colagen de tip 3

Aminoacizi - blocurile de bază ale proteinelor din corpul uman

Hidroliza - un proces de prelucrare a moleculelor de colagen, datorită căruia masa acestora este redusă și sunt mai ușor absorbite de organism