Colagenul păstrează osul sănătos pentru mai mult timp

Colagenul păstrează osul sănătos pentru mai mult timp

Fără îndoială, unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale colagenului hidrolizat este pentru sănătatea oaselor și recuperarea după leziuni și fracturi. Dincolo de această propoziție standard este un fapt important - colagenul reprezintă 30% din proteinele din corpul nostru, formează oasele. De aceea, trebuie să sprijinim producția sa de către organismul nostru pentru a ne menține mobilitatea. După vârsta de 25 de ani, îl pierdem în mod natural, iar pe măsură ce îmbătrânim, devenim din ce în ce mai vulnerabili atât la accidentări, cât și ca urmare a imobilității, alimentației necorespunzătoare, stresului.

Os = colagen

Oasele construiesc scheletul corpului și au 5 funcții principale: susținere, mișcare, protecția organelor, precum depozitul de calciu. Cartilajul servește ca bază pentru formarea oaselor și acoperă marginile lor în zona articulațiilor. Tendoanele conectează mușchii de os, iar ligamentele leagă oasele.

Oasele contin 30-40% substanța organica, din care 90% este colagen de tip I. 100% din tendoane sunt alcatuite din colagen de tip I si III. 60% din cartilaj este alcătuit din colagen de tip I.

Colagenul are o structură cu triplu helix, ceea ce îl face o moleculă foarte puternică. Ajută la menținerea flexibilității, importantă pentru răspunsul la stres și tensiune. Colagenul este important deoarece  întărește matricea de colagen din cartilaj, tendoane și astfel reduce durerea, umflarea și lipsa de mișcare în zona afectată. De asemenea, susține recuperarea și formarea de țesut nou.

Împotriva rigidității

Colagenul reduce rigiditatea oaselor și articulațiilor. Durerea de genunchi este familiară multor oameni cu mult înainte de a îmbătrâni. Osteoartrita afectează capacitatea de a efectua mișcări zilnice, astfel încât prevenirea și reducerea durerii necesită aportul de hidrolizat.

Louise Vlashos, medic ortoped din Pennsylvania, spune: „Colagenul susține mușchii și tendoanele și poate repara cartilajele uzate. În acest fel, combateți unele dintre simptomele osteoartritei fără efecte secundare grave”. El adaugă că, ca efect secundar, aportul de peptide de colagen poate ameliora și durerile de spate, deoarece susține vertebrele din coloana vertebrală.

Împotriva pierderii osoase și a densității minerale

Femeile aflate la menopauză și în postmenopauză sunt vulnerabile la bolile osoase ca urmare a densității minerale reduse și a pierderii osoase. La niveluri scăzute de colagen, acestea devin fragile.

Osteoporoza se caracterizează printr-o densitate osoasă scăzută și un risc mai mare de fracturi, reamintește ediția online a healthline.com. Publicația citează un studiu de 12 luni în rândul femeilor care au luat calciu și 5 grame de hidrolizat de colagen pe zi. Rezultatele au arătat că nivelurile de proteine ​​care provoacă distrugerea structurii osoase au scăzut semnificativ în comparație cu voluntarii care au băut doar calciu.

Studii similare au arătat beneficii și pentru pacienții care suferă de pierderea densității minerale osoase. Un studiu medical pe 100 de femei a constatat că administrarea de peptide de colagen sau colagen de tip I hidrolizat pe o perioadă de 12 luni a crescut densitatea mineralelor precum calciul cu 7% și a îmbunătățit indicațiile markerilor osoși asociate cu osteopenia și osteoporoza.

Oamenii de știință cred că această îmbunătățire se datorează acțiunii anabolice cunoscute a colagenului, dovedită în acumularea de masă musculară. Rezultatele au apărut după luna a 3-a și s-au menținut după încheierea studiului.

Împotriva durerii la genunchi și coapse

Un studiu clinic privind eficacitatea colagenului hidrolizat în durerile osoase și articulare la sportivi și la oamenii in general arată că aportul zilnic al suplimentului alimentar timp de 12 săptămâni reduce starea de rău cu aproximativ 38-39%. Jurnalul Internațional de Artrită notează și câteva efecte secundare benefice: creșterea rezistenței și densități osoase. Participanții la studiu au observat, de asemenea, mai puțină rigiditate matinală, durere la mișcare, o mobilitate generală îmbunătățită. Articolul notează că pentru persoanele care suferă de dureri prelungite, doza recomandată de hidroliză este de 10 g pe zi dizolvată într-o băutură de dimineața.

Colagen hidrolizat – îngrijire a oaselor pe termen lung

Colagenul hidrolizat este unul dintre cele mai accesibile suplimente nutritive pentru menținerea de sănătatea oaselor. Este sub forma de pulbere, insipid și inodor, se dizolvă în băuturi și este folosit în gătit.

Hidrolizatul ajută la sportivii activi, toți cei care doresc să rămână sănătoși mai mult timp. De asemenea, are un efect pozitiv asupra persoanelor cu activitate redusă. Așadar, cu respectarea dozei recomandate, pe termen lung, acest supliment alimentar va mai adăuga multe zile pentru Dvs și familia dvs. la plimbare, cu succes sportiv, în grădină, călătorii, în calendarul dvs.