Când și cum să luați diferitele suplimente alimentare

Când și cum să luați diferitele suplimente alimentare

V-ați întrebat vreodată "Când ar trebui să-mi iau suplimentele?" sau "Este ok să le amestec pe toate împreună?". În viețile noastre agitate, ne dorim ca totul să fie convenabil și să nu ne gândim prea mult la acțiunile de zi cu zi, cum ar fi luarea suplimentelor alimentare.

De aceea, cei mai mulți oameni aleg să ia toate suplimentele alimentare de obicei deodată, dimineața înainte de muncă sau seara înainte de somn. Dar dacă acest lucru este corect și dacă ar trebui să le punem pe toate sub un numitor comun - rămâne de văzut acum.

La ce oră din zi este cel mai bine să se ia suplimentele alimentare? 

Nu există un răspuns univoc aici. Pentru fiecare grup de vitamine sau minerale există o abordare și un mod de acțiune distinct. Este bine să citim întotdeauna prescripțiile de pe ambalaj sau să consultăm un specialist dacă nu suntem siguri. 

Există o dezbatere în rândul specialiștilor pe această temă - dimineața sau seara este momentul cel mai potrivit pentru a le lua. Jeffrey Bloomberg, profesor de nutriție la Universitatea Tufts din Boston, spune că seara digestia încetinește, iar administrarea de suplimente înainte de culcare nu va permite absorbția eficientă a substanțelor. Pe de altă parte dimineața permite stabilirea unei mai bune rutine în ceea ce privește consumul. 

În timpul mesei sau nu?  

Nici aici nu le putem pune pe toate sub un singur numitor. Pentru a vă proteja stomacul de iritații și balonări, în cel mai general caz, este indicat să nu luați suplimente pe stomacul gol. Separat, administrarea lor cu alimente ajută la digestie și la o mai bună absorbție. Cu toate acestea, există câteva opțiuni la care este bine să fiți atenți.

Medicii recomandă ca probioticele să fie administrate pe stomacul gol, fie în timpul mesei, pentru ca efectul lor să fie mai vizibil. Pe de altă parte, suplimentele care conțin fier pot dăuna grav stomacului dacă sunt luate fără să fi mâncat în prealabil. Același lucru este valabil și pentru vitaminele liposolubile, cum ar fi A, D, E și K. Acestea sunt mai bine absorbite atunci când sunt luate cu o masă ușoară care conține cel puțin o linguriță de grăsime, de exemplu la micul dejun. 

Se pot amesteca? 

Așa cum am menționat, este normal să luați suplimentele împreună pentru a evita uitarea și în încercarea de a crea o rutină mai bună. Dar este aceasta calea cea mai bună? 

De obicei, nu există contraindicații semnificative la persoanele care își iau suplimentele deodată. Dimpotrivă, poate fi chiar util în unele cazuri - fierul este mai bine absorbit dacă este luat împreună cu vitamina C. Desigur, este recomandabilă o bună cercetare prealabilă a oricărui supliment. Dacă nu sunteți siguri cum ați putea combina suplimentele, consultați un specialist. Dar cum să procedați cu suplimentele cele mai frecvent utilizate?

Vitamine solubile în apă 

În cazul în care se iau vitamine solubile în apă, cum ar fi C, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, este mai bine să le luați în fiecare zi, deoarece acestea sunt relativ ușor de absorbit și este importantă consecvența. Pentru acțiunea lor nu contează în mod deosebit când și cum sunt luate - cu alimente sau pe stomacul gol. Excepție face B12, care se absoarbe mai bine în timpul mesei și "concurează" cu vitamina C - este o practică bună să se lase cel puțin două ore între cele două.

Colagen hidrolizat 

Colagenul nu este pretențios și, în majoritatea cazurilor, nu va dăuna stomacului. Cu el, este important să ne gândim la ceea ce dorim să obținem și care este regimul nostru zilnic. Dacă suntem obișnuiți să bem cafea în fiecare dimineață sau micul dejun înainte de a ieși în oraș, acesta poate fi adăugat la acestea. Dacă vrem să prevenim foamea de după-amiază, putem încerca să bem colagen hidrolizat la prânz. Există studii care arată că proteina, pe lângă toate proprietățile sale benefice, ajută și la potolirea foamei.

Magneziu 

Acesta are mai multe forme, între care există anumite diferențe. Cu majoritatea dintre ele, nu este nevoie să se acorde o atenție deosebită momentului de administrare sau de amestecare. Chiar se pot obține mai multe beneficii din acesta dacă se cercetează pentru fiecare tip în parte.

Oxidul de magneziu, de exemplu, ajută în cazul de constipație, iar unele persoane preferă să îl bea seara, astfel încât să declanșeze o mișcare intestinală pe timp de noapte. Glicinatul de magneziu, pe de altă parte, este un regulator al neurotransmițătorilor din organism și este preferabil să fie luat tot seara. 

Ulei de pește 

Acizii grași Omega-3 sunt absorbiți mult mai eficient pe stomacul plin. Prin urmare, este o practică bună să planificați administrarea lor în timpul uneia dintre mese. Fie că este vorba de micul dejun, prânz sau cină - depinde de preferințele personale ale fiecăruia. Nu există dovezi sigure că uleiul de pește este absorbit mai eficient la un anumit moment.

Uleiul de pește Rosita stimulează imunitatea tinerilor și bătrânilor, având grijă de bunăstarea sistemului nervos, a vederii și a mușchilor. Este disponibil sub formă de capsule și sub formă lichidă, care dintre cele două este preferat depinde din nou de alegerea personală. 

            Indiferent de suplimentul alimentar pe care îl luați, există câțiva pași de urmat. Cel mai important lucru atunci când luați orice supliment este să fiți atenți la sănătatea dumneavoastră și să fiți consecvenți. Respectarea prescripțiilor de pe ambalaj și ale medicului nostru sunt, de asemenea, esențiale. Doar așa ne putem asigura că efectuăm procesul în mod eficient și că vom putea vedea rezultatele pe care le căutăm.