Cum să obținem starea de somn odihnitor

Cum să obținem starea de somn odihnitor

Somnul este un proces foarte important pentru buna funcționare a organismului nostru. Un somn de calitate și îndelungat este responsabil pentru sistemul nostru imunitar și ne protejează de o serie de boli. În acest articol veți găsi mai multe idei care vizează procesele zilnice care ar optimiza calitatea odihnei active.   

Activitatea fizică

Prin încărcarea mușchilor, "eliberăm" tensiunea acumulată în urma unei zile stresante și pline de emoții. Atunci când mergem la culcare stresați mental, această problemă încă persistă în mintea noastră, chiar dacă avem dorința de a ne odihni. Creierul lucrează chiar și atunci când dormim și, în momentul în care nu este ocupat cu procesarea informațiilor reale, creează o supraproducție de cortizol, mai bine cunoscut sub numele de hormonul stresului.

Sportul ajută mai multe procese din organism. Pe lângă reducerea nivelului de stres, promovează eliberarea de endorfine și reduce somnolența din timpul zilei. Fie că este vorba de fitness, yoga, înot sau drumeții în munți, mișcarea activă este un aspect fundamental al unui somn odihnitor și satisfăcător.

Suplimente alimentare

Tot ceea ce oferim corpului nostru influențează calitatea somnului. Suplimentele alimentare sunt o resursă extrem de valoroasă a somnului odihnitor. Sunt câteva specifice care influențează calitatea, iar prin acumulare și aport corespunzător, rezultatele nu întârzie să apară. 

Vitamina D

Există mulți receptori în creier care sunt afectați de nivelurile de vitamina D din organism. Aceasta are o funcție vitală pentru activitatea cerebrală și, prin urmare, reglează calitatea somnului. O expunere mai frecventă la soare și administrarea de suplimente adecvate ar restabili liniștea somnului nostru. Uleiul de pește, un supliment bogat în vitamina D, aduce multiple beneficii funcției cognitive, cum ar fi menținerea unei bune memorii, îmbunătățirea concentrării și a capacității de a învăța informații noi.  

Colagen

Colagenul conține aminoacidul glicină, care susține și îmbunătățește calitatea somnului. Persoanele care au dificultăți în a adormi pot lua doza zilnică de colagen hidrolizat la cină sau direct la culcare pentru a fi cât mai aproape de a adormi.   

Magneziu

Unul dintre cele mai populare remedii pentru insomnie este magneziul. Acesta are un rol în reglarea neurotransmițătorilor responsabili de calitatea somnului. Adăugarea magneziului în rutină poate îmbunătăți calitatea somnului, mai ales în cazul persoanelor cu deficiență de magneziu. Există diferite tipuri, glicinatul de magneziu fiind cel mai potrivit pentru astfel de tulburări. În blogul nostru, analizăm diferitele tipuri de magneziu și beneficiile lor.

Ce trebuie să evitați?

Obiceiurile noastre proaste ar putea să ne încurce motivația și dorința de a avea un somn ușor, până la punctul în care acesta să fie doar un miraj. Care sunt activitățile din ziua fiecăruia care stau în calea obiectivului final al unei odihne de calitate?

Cafeină seara

Cofeina conținută în cafea, băuturi energizante și unele alimente este capabilă să strice starea de repaus a organismului. Dintr-un obicei inofensiv, cafeaua poate deveni "dușmanul" odihnei și ne poate împiedica să adormim atunci când ne-am planificat. 

Există păreri diferite pe tema momentului în care este bine să punem capăt consumului de cofeină pentru o zi, astfel încât să nu ne afecteze odihna odihnitoare. Potrivit Dr. Deirdre Conroy de la Universitatea din Michigan, fiecare persoană răspunde diferit la cofeină, dar ea își sfătuiește pacienții să aibă cel puțin 8 ore între ultima cafea și un somn bun. Bineînțeles, această perioadă este strict individuală pentru fiecare persoană și este o idee bună să urmăriți cum reacționează organismul dumneavoastră la cofeină în momente diferite.   

Cantități mari de alcool

De multe ori nu ne gândim la modul în care alcoolul ne poate afecta somnul, iar acesta joacă un rol cheie în modul în care ne simțim a doua zi dimineața. Nu numai simptomele tipice, cum ar fi balonarea și leșinul, dar și oboseala cauzată de faptul că nu am dormit suficient se observă în cazul unei cantități semnificative consumate în noaptea precedentă. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul scurtează stadiul general al somnului, ceea ce duce la o oboseală inexplicabilă în timpul părții active a zilei.

Faza de somn numită ”Mișcarea rapidă a ochilor” (REM) este cel mai vizibil afectată de consumul de alcool. Acesta este momentul în care ne aflăm în cel mai profund somn și avem cele mai vii vise de care ne-am putea aminti. Separat, somnul REM ajută activitatea cerebrală, deoarece în această perioadă de somn creierul procesează și stochează informațiile primite în timpul zilei. Acest proces este esențial pentru o funcție cognitivă optimă pe termen lung. Consumul excesiv de băuturi alcoolice ne face să ne trezim mai des și ne împiedică să cădem într-o stare de odihnă profundă.  

Supraalimentarea

Supraalimentarea suprasolicită organismul din cauza greutății alimentelor. Cantitățile mari sunt procesate lent în stomac și se irosește mai multă energie decât de obicei. Acest lucru irită întregul organism și poate afecta negativ calitatea somnului, ducând la treziri frecvente și la o conștiință agitată. Este o bună practică să nu consumați alimente chiar înainte de somn pentru a pregăti organismul pentru odihna care urmează.

"Timpul digital"

Privitul excesiv la ecranele telefoanelor, computerelor, televizoarelor este o problemă tot mai mare în rândul oamenilor. Pentru unii oameni, adormi cu un film sau cu telefonul pornit a devenit o componentă obligatorie a rutinei de seară. 

Numeroase studii au arătat nevoia unei persoane de a se odihni de la privitul fix la ecranele dispozitivelor digitale care ne înconjoară peste tot. Unul dintre ele arată că simpla prezență a unui smartphone în camera unei persoane nu afectează în mod deosebit calitatea somnului, dar utilizarea frecventă înainte de somn propriu-zis irită mintea și provoacă disconfort la nivelul ochilor și privare cronică de somn.   

Concluzie

Astfel, somnul odihnitor dorit este rezultatul unei combinații de factori. Toate activitățile noastre și tot ceea ce asimilăm se reflectă asupra calității somnului nostru. Alimentele, suplimentele, mișcarea și stresul sunt responsabile de modul în care ne simțim atât în timpul părții active a zilei, cât și atunci când ne odihnim.