Uleiul de pește - îi face pe copii mai inteligenți?

Uleiul de pește - îi face pe copii mai inteligenți?

Uleiul de pește este sursa principală de acizi grași esențiali Omega-3, care nu se produc în organism, dar care joacă un rol fundamental în dezvoltarea copilului încă de la concepție. Consumul de ulei de pește de către femeile însărcinate și copii îmbunătățește capacitatea de percepție și de învățare a copiilor. Rezultatele sunt pozitive și în cazul unor tulburări precum ADHD (tulburarea de deficit de atenție) și DCD (tulburarea de coordonare a dezvoltării), precum și în cazul copiilor cu note slabe la școală.

Haideți să analizăm modul în care acizii grași esențiali Omega-3 din uleiul de pește ajută la dezvoltarea inteligenței copiilor.

Omega-3 din uleiul de pește sprijină creșterea și funcția creierului la copii

Creierul crește cu cel mai rapid ritm de la naștere până la vârsta de aproximativ 2 ani, dar dezvoltarea sa continuă pe tot parcursul copilăriei și adolescenței. Peste 60% din creier este alcătuit din grăsime. Acidul gras omega-3 DHA (acid docosahexaenoic) reprezintă aproximativ 10-15% din acesta. Se crede că părțile creierului care au cel mai mult DHA sunt responsabile pentru activități precum planificarea, rezolvarea problemelor și atenția concentrată.

Acizii grași Omega-3 DHA și EPA sunt principalele componente ale uleiului de pește. S-a demonstrat că aceștia sunt necesari pentru dezvoltarea sistemelor nervos senzorial, cognitiv și motor în timpul dezvoltării creierului. Din acest motiv, uleiul de pește, care conține acizi grași Omega-3 concentrați, este unul dintre puținele suplimente care sunt recomandate femeilor însărcinate și care alăptează, precum și copiilor mici - după ce se consultă un medic, bineînțeles.

Omega-3 din uleiul de pește poate îmbunătăți abilitățile de învățare la copii

5 din 7 studii privind efectul DHA asupra capacităților cognitive la copii confirmă faptul că administrarea aminoacidului conținut în uleiul de pește îmbunătățește notele la școală, inclusiv capacitatea de a citi, de a scrie și de a face matematică.

Oamenii de știință de la Universitatea Oxford au studiat 362 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 9 ani. Timp de 4 luni, acestora li s-au administrat zilnic 600 mg de Omega-3. Studiul este cunoscut sub numele de DOLAB și a arătat rezultate impresionante. Copiii cu cele mai slabe performanțe în ceea ce privește cititul și gramatica la școală și-au îmbunătățit simțitor abilitățile lingvistice în comparație cu un grup de copii care au luat un placebo.

În cadrul unui alt studiu realizat în Bradford, elevii au luat zilnic ulei de pește Omega-3, iar rezultatele au fost clare - administrarea suplimentului a avut un impact pozitiv asupra abilităților de învățare ale copiilor: până la 81% dintre elevi au prezentat o îmbunătățire a abilităților la citire, 67% la - scris și 74% la matematică.

Uleiul de pește în dieta din timpul sarcinii poate crește IQ-ul copiilor

Studiul a fost realizat la Universitatea New York (NYU) din SUA cu un supliment din ulei de pește luat de femeile însărcinate. Acesta confirmă faptul că aportul de ulei de pește poate crește IQ-ul copiilor cu peste 3,5 puncte. Pentru comparație, studiul a fost reprodus cu alte suplimente, precum fier, acid ascorbic (vitamina C) și vitamine din complexul B. Acestea nu au prezentat aceleași rezultate ca cele cu ulei de pește.

"Deși aportul matern de suplimente de fier nu afectează IQ-ul unui copil la o vârstă foarte fragedă, acesta ar putea face cu siguranță diferența în etapele ulterioare de dezvoltare", spune echipa de cercetare.

John Prozko, conducătorul studiului, adaugă: "Identificarea unei legături între acizii grași saturați și IQ ridică întrebări intrigante care vor face obiectul unor cercetări viitoare".

Suntem cu ochii pe acest subiect, așa că rămâneți cu noi pentru actualizări privind efectul uleiului de pește asupra IQ-ului la copii.

Uleiul de pește și suplimentele de Omega-3 îmbunătățesc simptomele ADHD

Tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD) este frecventă la copii. Tratamentul medicamentos standard poate avea efecte secundare severe sau semne de intoleranță. Prin urmare, cererea de metode alternative este mare.

Studiile au arătat că în sângele pacienților cu ADHD se găsesc niveluri mai scăzute de Omega-3 în comparație cu pacienții care nu sunt diagnosticați cu ADHD.

Pe de altă parte, există numeroase studii privind eficiența acizilor grași la copiii cu ADHD. Un articol publicat în 2019 a concluzionat că dozele combinate de EPA și DHA - egale sau mai mari de 750 mg pe zi, timp de 12 săptămâni - au arătat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor ADHD.

Este important de reținut faptul că existența unei cantități suficiente de acizi grași în organismul mamei înainte de naștere este, de asemenea, relevantă pentru manifestarea tulburării de deficit de atenție la copii.

Rezultate pozitive ale Omega-3 în tulburarea de coordonare a dezvoltării (DCD)

Tulburarea de coordonare a dezvoltării, numită și dispraxie, întârzie dezvoltarea copiilor mici în ceea ce privește activitățile zilnice. Mersul în patru labe, îmbrăcatul, desenatul și practicarea sportului sunt activități în care un copil cu DCD se descurcă mai puțin bine în comparație cu copiii de vârsta lui. Este important de reținut că un copil nu poate fi diagnosticat astfel înainte de vârsta de 5 ani.

Aproximativ 5% dintre copiii de vârstă școlară sunt afectați de DCD. Pe lângă deficiențele motorii, această afecțiune se caracterizează, de asemenea, prin dificultăți de învățare și probleme de comportament, adaptare și socializare, care persistă adesea până la vârsta adultă.

Ce mai arată cercetarea: 117 copii cu DCD, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, au luat suplimente cu acizi grași omega-3 și omega-6 timp de 3 luni. (Studiul Oxford-Durham) Rezultatele au fost comparate cu cele ale unui grup de copii care au luat un placebo.

La sfârșitul studiului, nu s-a înregistrat nicio schimbare în ceea ce privește funcția motorie a copiilor, dar cei care au luat acizi grași au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește cititul, ortografia și comportamentul, comparativ cu copiii care au luat placebo.

Cercetătorii care au realizat studiul au concluzionat că adăugarea de acizi grași Omega-3 în alimentație poate oferi o opțiune de tratament sigură și eficientă pentru problemele educaționale și comportamentale în rândul copiilor cu DCD.

Administrarea și doza de ulei de pește Rosita EVCLO pentru copii

Copiii pot lua între 500 și 1.200 miligrame de ulei de pește pe zi, în funcție de vârstă, înălțime și greutate. Pentru copiii cu vârsta sub 6 ani, se recomandă administrarea de ulei de pește lichid în loc de capsule. Uleiul de pește lichid poate fi ingerat direct sau amestecat cu alimente, atâta timp cât nu este încălzit. Este întotdeauna recomandată consultarea unui medic pentru a stabili doza individuală.

  • Bebeluși de peste 9 luni - începeți cu o picătură pe zi și ajungeți treptat la maximum 1/8 linguriță (0,625 ml);
  • Copii între 1 și 3 ani - începeți cu câteva picături pe zi, crescând treptat doza până la 1/8 - 1/4 linguriță (1,25 ml);
  • Copii între 3 și 5 ani - începeți cu 1/8 linguriță și creșteți treptat până la 1/2 linguriță (2,5 ml);
  • Copii între 5 și 12 ani - începeți cu 1/4 linguriță, crescând treptat doza în funcție de greutatea copilului;
  • Adolescenți - începeți cu 1/4 și creșteți până la maximum1 linguriță (5 ml).

În cazul în care copilul nu a consumat niciodată pește sau ulei de pește, sau dacă are o suspiciune de alergie alimentară, consultați un pediatru înainte de a folosi uleiul. Ca asigurare suplimentară, puteți pune o picătură de ulei pe o mică zonă a pielii copilului înainte de consumul direct.

În concluzie:

După ce v-am prezentat beneficiile uleiului de pește pentru stimularea inteligenței și a abilităților legate de învățare și percepție la copii, nu ne rămâne decât să vă sfătuim să găsiți o sursă de calitate de acizi grași Omega-3.

Pentru a face o alegere în cunoștință de cauză, informați-vă mai întâi despre procesul de producție a uleiului de pește, care este cea mai concentrată sursă de DHA și EPA, și aflați de ce vă recomandăm Rosita: Când natura câștigă - cum se fabrică uleiul de pește?

Surse:

  1. Kuratko et al. The Relationship of Docosahexaenoic Acid (DHA) with Learning and Behavior in Healthy Children: A Review. Nutrients. 2013 Jul; 5(7): 2777–2810.
  2. Richardson et al. Docosahexaenoic acid for reading, cognition and behavior in children aged 7-9 years: a randomized, controlled trial (the DOLAB Study). PLoS One. 2012;
  3. Chang et al. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Youths with Attention Deficit Hyperactivity Disorder(ADHD): A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials and Biological Studies. Neuropsychopharmacology. 2017 Jul 25;
  4. Konigs and Killiaan. Critical appraisal of omega-3 fatty acids in attention-deficit/hyperactivity disorder treatment. Neuropsychiatr Dis Treat. 2016; 12: 1869–1882.
  5. Richardson and Montgomery. The Oxford-Durham study: a randomized, controlled trial of dietary supplementation with fatty acids in children with developmental coordination disorder. Pediatrics. 2005 May;
  6. Bisgaard H., Stokholm J., Chawes B.L., Vissing N.H., Bjarnadóttir E., Schoos A.M., Wolsk H.M., Pedersen T.M., Vinding R.K., Thorsteinsdóttir S., et al. Fish oil-derived fatty acids in pregnancy and wheeze and asthma in offspring. N. Engl. J. Med. 2016;375:2530–2539.
  7. Chang, J.PC., Su, KP., Mondelli, V. et al. High-dose eicosapentaenoic acid (EPA) improves attention and vigilance in children and adolescents with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) and low endogenous EPA levels. Transl Psychiatry 9, 303 (2019).
  8. López-Vicente M et al. Prenatal Omega-6: Omega-3 Ratio and Attention Deficit and Hyperactivity Disorder Symptoms. J Pediatr.
  9. Richardson and Montgomery. The Oxford-Durham study: a randomized, controlled trial of dietary supplementation with fatty acids in children with developmental coordination disorder. Pediatrics. 2005 May;115(5):1360-6
  10. How to Make a Young Child Smarter: Evidence From the Database of Raising Intelligence, John Protzko, Joshua Aronson, and Clancy Blair, January 2013