În condiții de vreme schimbătoare, și nu numai, este bine să îi oferim organismului nostru forța de care are nevoie. Aceasta se regăsește în alimentele, apa și suplimentele care ne oferă tot ce avem nevoie pentru a ne menține proaspeți și plini de energie pozitivă.
Consumul regulat de ulei de pește are o serie de beneficii pentru organismul nostru. Fiecare dintre valoroșii acizi grași omega-3 conținuți în el sprijină diferite aspecte ale sănătății noastre.
Acidul eicosapentaenoic (EPA) este unul dintre cei doi acizi cei mai valoroși, alături de acidul docosahexaenoic (DHA). Acesta este responsabil pentru funcția cardiovasculară, îmbunătățește concentrarea și are o serie de alte proprietăți benefice. Să vedem care sunt principalele beneficii pe care le oferă, iar într-un articol viitor, vom analiza și acțiunea DHA-lui.
Prevenție bună împotriva bolilor de inimă
Consumul regulat de acid eicosapentaenoic de către persoanele predispuse la anumite tipuri de probleme cardiace ajută la scăderea trigliceridelor din sânge. Separat, acesta reduce cantitatea de plăci care se formează pe pereții arterelor - permițând astfel sângelui să circule normal. De asemenea, are un efect preventiv în obținerea de aritmii (bătăi neregulate ale inimii) și formarea de cheaguri în vasele de sânge. Cheagurile pot fi cu adevărat periculoase și adesea persoanele predispuse la formarea lor nu sunt conștiente de posibilele lor daune.
În afară de uleiul de pește, peștii mai grași, cum ar fi somonul, codul și heringul, sunt, de asemenea, bogate în EPA. Asociația Americană de Dietetică recomandă consumul de pește de cel puțin două ori pe săptămână. Se poate concluziona că EPA are un "pachet" de aspecte pozitive pentru persoanele care sunt predispuse genetic la probleme cardiace.
Reduce stările depresive
Depresia este o tulburare obișnuită a dispoziției, care afectează cel mai adesea emoțiile și gândurile. Este asociată cu tristețe, sentimente de anxietate și pierderea interesului. Persoanele prinse în această afecțiune au tendința de a-și pierde ușor interesul chiar și pentru hobby-urile lor și pentru cei dragi. Efectele benefice ale acizilor grași asupra simptomelor depresiei au fost dovedite într-o serie de studii clinice.
Acestea raportează îmbunătățiri la pacienții care au luat acizi grași Omega-3 - s-a observat o eficacitate mai mare decât administrarea de acid eicosapentaenoic. Una dintre proprietățile acizilor grași este trecerea lor ușoară prin membrana celulelor cerebrale și interacțiunea lor cu partea creierului responsabilă de starea de spirit. La persoanele care au luat EPA, s-a observat o schimbare în ceea ce privește simptomele inițiale ale depresiei.
Sprijin pentru ADHD
Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție, mai bine cunoscută sub numele de ADHD, este din ce în ce mai frecventă la copii și tineri. ADHD se caracterizează prin lipsă de concentrare, dificultăți în a reține informații de diferite tipuri și abilități de vorbire slabe. Acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra productivității la școală și chiar să le reducă abilitățile sociale. Unul dintre principalele beneficii dovedite ale uleiului de pește este tocmai îmbunătățirea comportamentului și a concentrării.
Un studiu clinic de un an la copii cu vârste cuprinse între 9 și 10 ani a arătat o schimbare semnificativă - cu un aport regulat de ulei de pește, 64% dintre copii au înregistrat o îmbunătățire a înțelegerii cititului. Acest lucru se datorează acidului eicosapentaenoic, care pare a fi un factor-cheie în motivarea și concentrarea tinerilor în sarcinile lor zilnice.
Ameliorează simptomele menopauzei
Numeroase studii au demonstrat efectul pozitiv al acidului eicosapentaenoic asupra simptomelor femeilor aflate la menopauză. Oboseală cronică, schimbări de dispoziție, bufeuri reci și fierbinți - acestea sunt doar câteva dintre reacțiile neplăcute ale organismului în această perioadă atât de atipică pentru doamne. Emoțiile pe care acestea le trăiesc în această perioadă pot interfera cu îndeplinirea sarcinilor zilnice, cu munca și chiar le pot afecta relațiile cu cei dragi.
Consumul de EPA are un efect bun asupra unor căi neurofiziologice importante, fiind principalul responsabil pentru eliberarea de serotonină și dopamină - așa-numiții "hormoni ai fericirii". Aceștia ajută la promovarea unei stări de spirit mai bune și a gândurilor pozitive, astfel încât să ușureze această perioadă saturată de schimbări hormonale.