Sistem imunitar. Funcționează în mare parte în culise, cum ar fi respirația și clipirea. Nu este ceva ce vedem ca fiind foarte important în viața noastră până nu ne gândim la asta. Numai când trebuie, ne dăm seama ce rol joacă sistemul imunitar în funcționarea noastră zilnică.
Sistemul imunitar este lucrul care ne face sănătoși și capabili să luptăm împotriva infecțiilor din jurul nostru care altfel ne-ar muri. Pentru noi, oamenii, este conceput pentru a crește mai puternic în timp, luptând cu noi viruși și germeni.
Dar la fel cum ea are grijă de noi, tot așa trebuie să avem grijă de ea. Schimbarea anotimpurilor, vremea rea și obiceiurile proaste ne pot slăbi sistemul imunitar. Acest lucru duce la boli mai frecvente, oboseală și, în unele cazuri, la boli cronice.
Pentru a vă menține sistemul imunitar sănătos, deoarece vă protejează zilnic, cunoașteți-l de aproape ...
Ce este sistemul imunitar?
Fiecare parte a sistemului nostru imunitar are un rol și o funcție foarte importantă. De obicei, fiecare parte își face treaba extrem de bine, având în vedere miliardele de microbi cu care ne confruntăm în fiecare zi.
Dar nu toți microbii sunt dăunători. Și sarcina sistemului imunitar este să înțeleagă ce microbi sunt necesari organismului, care sunt neutri și care sunt dăunători. Înțelegând acest lucru, sistemul imunitar poate distinge microbii dăunători de alți microbi și îi poate neutraliza înainte de a intra în corpul nostru.
Sistemul imunitar, așa cum sugerează și numele, este un sistem complex de organe și glande: adenoide, două glande în nas, măduva osoasă, care este interiorul moale al oaselor, ganglionilor limfatici și vaselor limfatice. Timusul, splina și amigdalele funcționează, de asemenea, ca parte a sistemului.
Când este amenințat sistemul imunitar?
Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că spălarea frecventă a mâinilor, somnul suficient și mâncarea corectă sunt modalități eficiente de a vă proteja de viruși și de alți germeni. Ceea ce s-ar putea să nu realizați este că alți factori din viața dvs. pot slăbi capacitatea corpului dvs. de a se apăra.
Modul în care vă petreceți timpul liber, nivelul de stres, cât de des beți alcool, cât de des faceți mișcare și chiar și aerul pe care îl respirați vă pot afecta sistemul imunitar. Iată ce vă afectează cel mai adesea sănătatea imunității:
-
Stres
Stresul determină creierul să crească producția de hormonul cortizol, care perturbă funcția celulelor T care luptă împotriva infecțiilor.
-
Nicotină
Fie că fumați țigări tradiționale sau e-țigări, sunteți încă expus la nicotină, care poate avea un efect dăunător asupra sistemului tău imunitar. Nicotina crește nivelul de cortizol, reducând în același timp formarea anticorpilor cu celule B.
-
Alcool
Chiar și o sâmbătă seara cu mai multă băutură poate reduce răspunsul sistemului imunitar la agenții patogeni invadatori. Principalul metabolit al alcoolului, acetaldehida, poate afecta funcția ciliară în plămâni, făcându-i mai susceptibili la invazia bacteriană și virală. Alcoolul înrăutățește și procesul de atac și descompunere a bacteriilor și virusurilor.
Cum să îmbunătățiți sănătatea sistemului imunitar?
Dacă doriți să vă îmbunătățiți sănătatea și să vă consolidați sistemul imunitar, aplicați aceste câteva lucruri simple în viața de zi cu zi:
-
Gestionați stresul
Oricât de sănătos sunteți, dacă sunteți expuși stresului zilnic, acesta vă poate afecta corpul sub forma unui sistem imunitar slab. Prin urmare, unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le faceți este să începeți să gestionați stresul din viața dvs. Meditație, yoga, masaje, timp în natură. Acestea sunt câteva dintre lucrurile care vă vor ajuta să reduceți stresul.
-
Dormiți suficient
Insomnia împiedică corpul să construiască suficiente celule albe din sânge - o componentă importantă a unui sistem imunitar sănătos. Obțineți cel puțin 7 ore de somn odihnitor în fiecare noapte dacă doriți să vă mențineți sistemul imunitar ridicat.
-
Faceți sport în mod regulat
Exercițiile fizice regulate mențin corpul sănătos. Pe lângă întărirea corpului, sportul determină corpul să elibereze endorfine, care reduc nivelul de stres. Rețineți, totuși, că dacă sistemul imunitar este slab, supraîncărcarea severă îl poate slăbi și mai mult. De aceea, consultați un specialist înainte de a începe antrenamentul și nu o faceți nesupravegheat.
-
Luați vitamine și suplimente
Luarea suplimentară de vitamine și minerale sub formă de suplimente vă va ajuta să vă îmbunătățiți starea de sănătate și să furnizați substanțele necesare care vă lipsesc împreună cu alimentele. Când alegeți vitaminele, asigurați-vă că obțineți suficient:
- Vitamina C;
- Vitamina A;
- Vitamina D;
- Omega-3;
- Zinc.
Uleiul de pește Rosita Evclo vă poate oferi 3 dintre aceste 5 substanțe valoroase pentru imunitate. Aflați mai multe.
Sistemul imunitar este un sistem complex de celule sanguine și organe. Protejează organismul de microbi dăunători care pot provoca boli. Dacă observați că vă îmbolnăviți adesea, acesta poate fi un semn că sistemul imunitar este slăbit. Acționați aplicând aceste sfaturi simple și corpul dumneavoastră vă va mulțumi!