Colagenul este adesea numit proteina structurală a organismului. Acest lucru se datorează faptului că joacă un rol crucial în menținerea unei bune sănătăți a țesuturilor, a pielii, a oaselor, a tendoanelor și a cartilajelor. Colagenul, care reprezintă 30% din proteinele din corpul unei persoane, începe să scadă după vârsta de 25 de ani, motiv pentru care multe persoane recurg la un aport suplimentar de peptide de colagen sub formă de supliment alimentar. Cu toate acestea, contează tipul de sursă de materie primă. În acest articol, ne vom concentra atenția asupra colagenului de porc și de vită și asupra diferențelor dintre ele.
Cum se extrage colagenul și ce sunt peptidele de colagen?
Colagenul natural este, în general, dificil de digerat de către organismul uman. Deși strămoșii noștri se foloseau de calitățile sale din carnea de animale, astăzi este mult mai ușor de obținut datorită așa-numitului proces de hidroliză.
Hidroliza proteinelor de gelatină extrase din pielea și oasele de vită sau de porc produce peptide de colagen care sunt mai ușor disponibile și digerabile de către organismul nostru. Hidroliza este de fapt procesul de rupere a legăturilor moleculare dintre firele individuale de colagen, transformându-le în mici peptide care pot fi apoi digerate de organismul uman.
Colagenul hidrolizat este, de fapt, o formă de gelatină, iar profilurile de aminoacizi sunt aceleași, dar este mult mai ușor de dizolvat atât în băuturi calde, cât și reci - apă, sucuri, smoothie-uri sau cafea. (După cum știm, gelatina trebuie încălzită pentru a se dizolva și a forma un gel pe care îl putem consuma apoi sau folosi pentru gătit).
Colagen de porc?!
Astăzi, colagenul de vită este mai des întâlnit și mai popular pe piața suplimentelor alimentare. Dar, spre surprinderea majorității consumatorilor, colagenul hidrolizat de porc (sau așa-numitele peptide de colagen de porc) începe, de asemenea, să apară și să câștige popularitate. Acest lucru este așa din mai multe motive:
În primul rând, carnea de porc este foarte răspândită și utilizabilă (aproximativ 36% din carnea consumată la nivel mondial este carne de porc), ceea ce face ca materia primă pentru extragerea colagenului să fie mai ușor de obținut.
În al doilea rând, peptidele de colagen de porc câștigă, de asemenea, popularitate datorită asemănărilor structurale cu colagenul uman, ceea ce le face un supliment alimentar extrem de eficient. Unii oameni de știință cred că datorită acestei asemănări cu corpul uman, peptidele porcine sunt absorbite mai rapid și mai eficient de către corpul uman.
În al treilea rând, nu există alte diferențe semnificative între cele două colagenuri - cel de porc și cel de vită. Se poate spune chiar că beneficiile aduse organismului nostru de ambele hidrolizate sunt similare - menținerea unei pieli sănătoase și suple, a unui păr strălucitor și a unor unghii incasabile, a unor cartilaje mai sănătoase și a unor mușchi mai puternici, a unei bune sănătăți intestinale, menținerea sistemului cardiovascular.
Principalele tipuri de colagen care se găsesc în carnea de vită și de porc sunt tipurile 1 și 3, care sunt tipurile predominante de colagen care se găsesc în pielea umană și în țesuturile conjunctive. Colagenul hidrolizat de vită și porc conțin 18 aminoacizi, dintre care 9 sunt esențiali. Dintre aceștia, glicina, prolina, hidroxiprolina sunt esențiali (reprezentând peste 40% din constituenți).
Glicina este esențială în structura peptidelor de colagen de porc și de vită. Odată ajuns în corpul nostru, acest aminoacid poate fi folosit atât pentru a sintetiza propriul colagen, cât și pentru a produce glutation, un antioxidant puternic care protejează celulele de radicalii liberi. Glicina, împreună cu un alt aminoacid din colagen - arginina - este, de asemenea, implicată în compoziția creatinei, combustibilul care oferă energie mușchilor noștri. Glicina ne poate ajuta, de asemenea, să avem un somn mai bun și de calitate.
Prolina și hidroxiprolina - acești aminoacizi sunt esențiali pentru stabilitatea fibrelor de colagen și pentru întărirea tendoanelor și articulațiilor. De asemenea, ei fac parte din cheratină (elementul de bază al părului și unghiilor) și sunt implicați în menținerea hidratării pielii și în îmbunătățirea elasticității acesteia. Prolina și glicina grăbesc recuperarea, reduc inflamațiile și relaxează mușchii. Arginina favorizează regenerarea pielii și crearea de noi celule.
Am putea continua să enumerăm beneficiile diferiților aminoacizi, dar vom face acest lucru într-un articol separat, iar aici am folosit compoziția aminoacizilor pentru a ilustra asemănările dintre beneficiile celor două tipuri de colagen - de porc și de vită.
Ce trebuie să luați în considerare atunci când alegeți peptidele de colagen?
Atunci când vine vorba de achiziționarea peptidelor de colagen, calitatea, siguranța și trasabilitatea sunt de o importanță capitală. Pentru a obține cele mai pure peptide de colagen, sursa de colagen trebuie să treacă printr-un proces riguros de control al calității.
Unul dintre cele mai bune locuri de aprovizionare cu colagen din carne de porc este UE. Acest lucru se datorează normelor stricte care asigură bunăstarea porcilor. Reglementările stricte garantează că porcii de la care provine sunt crescuți în conformitate cu cerințele UE, hrăniți cu cereale și suplimente din surse controlate și că nu iau antibiotice. Iar în cazul colagenului de vită de la RealFood (link), vițeii de la care este extras sunt crescuți în aer liber în zone ecologice din Brazilia, America de Sud. Atât peptidele de colagen de porc, cât și cele de vită de la RealFood sunt lipsite de aditivi, arome, OMG-uri, gluten, pesticide și alte substanțe dăunătoare.
Alegerea peptidelor de colagen depinde de preferințele dvs. personale, dar vă recomandăm să căutați cele testate în laborator, cu origine clară și certificare de calitate.