Pentru majoritatea, stresul este un factor care însoțește viața. La locul de muncă, pe stradă și chiar și în relațiile cu cei mai apropiați dintre noi, apare uneori. Aproape 80% dintre pacienții din întreaga lume au simptome cauzate de stres, afirmă Dr. Aditi Nerurkar, expert în domeniu la Universitatea Harvard. Acesta afectează organismul într-o serie de moduri negative și poate duce la probleme stomacale, tulburări cardiovasculare și de imunitate, rigiditate, dureri musculare și multe altele.
Un aspect asupra căruia stresul are un impact deosebit este producția și sinteza colagenului în organism. Acesta împiedică procesele legate de buna funcționare a acestuia și, pe termen lung, are consecințe semnificative (și vizibile).
Cum distruge stresul colagenul?
Stresul "ajunge" la colagenul nostru în mai multe etape, și anume:
- Hormonii stresului - cortizolul și adrenalina, încep să fie eliberați;
- Procesele inflamatorii apar în diverse locuri din organism. Inflamația creează enzime care influențează descompunerea mai rapidă a moleculelor de colagen;
- În același timp, hormonii de stres încetinesc procesele de producere a colagenului.
Efectul dăunător al stresului asupra producției și descompunerii colagenului în organism se reduce în principal la afectarea stării celui mai mare organ - pielea. Colagenul de tip 1 care se găsește în stratul dermic este afectat. Acesta reprezintă aproximativ 80% din colagenul total din organism și, prin urmare, atunci când este afectat, se observă probleme și la nivelul oaselor și al mușchilor.
Cortizolul - unul dintre principalii inamici ai colagenului din organism
Cortizolul este un hormon steroid produs de glandele suprarenale. Apariția sa poate fi provocată de diverși factori de stres fizic și psihic (iritanți) și contribuie la o modificare a structurilor de bază ale organismului.
Un studiu publicat în International Journal of Molecular Sciences a investigat influența cortizolului asupra comportamentului colagenului de tip 1 din piele, observând în același timp și efectele peptidelor de colagen acceptate. După tratarea fibroblastelor dermice umane cu trei concentrații diferite de cortizol, a devenit clar că acesta a inhibat (suprimat) sinteza colagenului de tip I. Acest lucru provoacă apariția frecventă a ridurilor și a petelor pigmentare, precum și o scădere a elasticității.
În paralel, s-a constatat că aportul suplimentar de peptide de colagen a fost capabil să restabilească inhibiția colagenului din piele cauzată de cortizol. Colagenul hidrolizat este capabil să restabilească "daunele" cauzate de stres în cazul unui aport pe termen lung.
Căderea părului
În afară de piele, tensiunea poate afecta diverse procese din corpul nostru. Căderea părului este relativ frecventă la majoritatea oamenilor. Aceasta apare, de obicei, odată cu schimbarea anotimpurilor și cu dezechilibrele hormonale, iar acești factori sunt, de asemenea, direct legați de stres. În condiții de schimbare a vremii și cu niveluri hormonale anormale, organismul resimte o tensiune, uneori neobservată de noi, dar cu o mare încărcătură asupra fiziologiei noastre.
Creșterea părului trece prin trei faze principale - creștere, tranziție și repaus (cădere). Stresul cronic, prin cortizol și adrenalină, perturbă acest ciclu, împingând prematur foliculii de păr în faza de repaus. Ca urmare, se observă subțierea și căderea părului, care pot atinge rate inexplicabile și deranjante.
Încetinirea creșterii părului ar putea fi, de asemenea, rezultatul stresului excesiv - foliculii de păr sunt direct afectați atunci când vine vorba de situații stresante. Nivelurile ridicate de cortizol pot perturba funcționarea lor normală, ceea ce duce la reducerea producției de proteine în firul de păr. Rezultatul - păr slăbit și cu creștere lentă. este proteina care alcătuiește întocmai părul, pielea și unghiile. Acesta le întărește, menține structura generală a foliculului pilos și îmbunătățește în mod eficient căderea neplăcută a părului.
Microbiomul intestinal
Nu este o coincidență faptul că, atunci când suntem tensionați și anxioși, disconfortul este resimțit în zona stomacului. Creierul și microbiomul intestinal sunt direct conectate, iar emoțiile neplăcute afectează funcția tractului gastrointestinal. Stresul are un efect direct asupra motilității intestinale și poate crește permeabilitatea intestinului, ducând la afecțiuni precum constipația, diareea sau balonarea.
În plus, colagenul hidrolizat favorizează repararea celulelor epiteliale intestinale și este benefic în reducerea inflamației la nivelul intestinului. De asemenea, întărește peretele exterior al intestinului prin reducerea permeabilității acestuia.
În concluzie
Anxietatea, tensiunea și stresul sunt simptome din ce în ce mai frecvente la persoanele care lucrează activ. Ele fac parte integrantă din viața de zi cu zi a fiecăruia și pot pune subtil stăpânire pe mintea noastră, lăsând efecte de durată la nivel fiziologic. Reacția împotriva nivelului de stres și prevenirea acestuia reprezintă un set de activități care ar trebui să fie observate zilnic și să devină parte din noi.
Una dintre principalele componente ale organismului afectate, este colagenul nostru. Acesta este direct afectat de hormonii de stres, descompunându-se mai repede și nefiind absorbit în totalitate. A avea grijă de colagenul nostru este o investiție în piele radiantă și suplă pe termen lung, păr sănătos și unghii incasabile.
Pentru a avea grijă de colagenul nostru și pentru a-l păstra mai mult timp, este important să acordăm atenție obiceiurilor care ne determină să formăm mai mult stres și să încercăm să le gestionăm. Localizarea factorului de stres necesită timp și atenție la nevoile interne. Am abordat acest subiect în articolul nostru "10 obiceiuri utile capabile să îmbunătățească calitatea fiecărei zile", în care oferim sfaturi practice pentru mici schimbări menite să atingă calmul și echilibrul interior.