Vrei mușchi bine conturați? Antrenamentele sunt obligatorii. O dietă bogată în proteine - de asemenea. Colagenul este un element constitutiv major al mușchilor și joacă un rol important în creșterea și menținerea masei musculare. V-am intrigat? Citește mai departe și fă din colagen aliatul tău în misiunea "corp sculptat".
Colagenul – nutriție pentru tine și pentru mușchii tăi
Atunci când iei colagen cu alimente, îi furnizezi organismului tău aminoacizii necesari pentru a sintetiza proteinele structurale din organism. Cele mai concentrate surse de colagen sunt oasele, tendoanele și pielea de origine animală.
Cu siguranță te întrebi de unde să le obții?
O sursă accesibilă și ușor de asimilat de colagen pentru mușchi sunt peptidele de colagen. Acestea se găsesc în suplimentele alimentare pe care mai scrie și "colagen hidrolizat". În practică, "peptide de colagen" și "colagen hidrolizat" înseamnă același lucru - nutriție pentru mușchi într-o formă ușor de asimilat.
Hidroliza este procesul de "descompunere" a moleculei de colagen în molecule mai mici - peptide. Molecule mai mici de peptide de colagen nu înseamnă aminoacizi mai puțin valoroși. Colagenul hidrolizat conține glicină, arginină și metionină. Aceștia alcătuiesc aminoacidul creatină, iar creatina formează masa musculară.
Cum hrănește colagenul mușchii în timpul exercițiilor fizice?
Facilitează accesul la energie
Atunci când se ridică greutăți, de exemplu, mușchii caută o sursă de energie rapidă și ușor de obținut, disponibilă sub formă de ATP (adenozin trifosfat), o substanță chimică din organism care se formează cu ajutorul creatinei.
Așadar, dacă ai de gând să ridici greutăți și urmărești performanțe mai bune la sală, asigură-te mai întâi că primești suficient colagen prin intermediul alimentelor sau al suplimentelor.
Asigură o mai bună circulație a sângelui și mai multă nutriție pentru mușchi
Pe lângă faptul că "hrănește" aproape literalmente mușchii, colagenul ajută la îmbogățirea acestora cu mai multe substanțe nutritive și oxigen. Unul dintre aminoacizii săi, arginina, favorizează elasticitatea vaselor de sânge și circulația sângelui în tot corpul, iar o circulație mai bună înseamnă mai mult oxigen și nutrienți pentru mușchi.
Restabilește proteinele din mușchi pierdute în timpul exercițiilor fizice
Colagenul ajută la recuperarea mușchilor după antrenamente. Cei mai serioși sportivi, culturiști și fani ai sălii de sport nu ratează doza de colagen după o zi de forță la sală. Administrarea colagenului hidrolizat și o dietă bogată în proteine crește anabolismul muscular și reface proteinele pierdute din mușchi după un exercițiu intens.
Menține organismul în regim anabolic - creșterea și construirea țesuturilor
Colagenul este implicat în procesele chimice legate de menținerea unui echilibru pozitiv al azotului. Acesta menține organismul într-o stare anabolică - creșterea și construirea țesuturilor, inclusiv a mușchilor scheletici.
Concluziile unui studiu medical în rândul sportivilor de sex masculin, după 12 săptămâni de antrenament intens, sunt:
Sportivii care au luat colagen hidrolizat s-au bucurat de mai multă masă musculară în comparație cu cei care s-au antrenat fără a lua un supliment de colagen.
Masa de proteine pentru mai mulți mușchi
Primăvara este o perioadă excelentă pentru a acumula mai mult colagen și, prin urmare, masă musculară prin alimentație. Acum este deosebit de delicioasă - carnea care provine de la animale tinere, iar legumele sunt proaspete, fragede și bogate în vitamine și minerale. În plus, vine vara și cu siguranță vei găsi o ocazie să arăți rezultatele eforturilor tale.
Iată de ce are nevoie organismul tău pentru a produce colagen și ce alimente îl conțin:
- Prolină (un aminoacid din compoziția colagenului, precum și din cea a tuturor proteinelor din organismul mamiferelor): se găsește în albușul de ou, produsele lactate, varză, ciuperci și sparanghel;
- Glicină (un aminoacid care se găsește în
- colagen): se găsește în șoriciul de porc, în pielea de pui și în gelatină, precum și în alimentele bogate în proteine;
- Vitamina C (stimulează sinteza colagenului în organism și menține nivelul acestuia): se găsește în citrice și în ardei;
- Zinc (cofactor în producția de colagen, activează proteinele necesare pentru sinteza acestuia): se găsește în carnea de vită, miel și porc, crustacee, năut, linte, fasole, lapte, brânză și diverse nuci și semințe;
- Miere (activează enzima lizil-oxidază, care favorizează cross-linking-ul colagenului și a elastinei): se găsește în organele de carne - măruntaie, pudra de cacao, caju, susan și linte.
Dacă vrei să afli mai multe despre sinteza colagenului, abonează-te la canalul nostru YouTube și urmărește-ne pe rețelele de socializare.