Odată cu sfârșitul anului, stresul crește. Sfârșit de an, proiecte și evenimente, teste pentru studenți și elevi - toate acestea duc la pierderea concentrării, oboseala, apare distracția sau crește. Nevoia de a lua decizii rapide în condiții de stres ne face să căutăm soluții pentru a menține o concentrare clară și puternică.
Iată câteva sfaturi despre cum să mâncați, să mențineți puterea mentală și să faceți exerciții fizice pentru a vă ajuta să-vă îndepliniți sarcinile cu succes.
Hrăniți-vă mintea corect!
Proteinele pure, o sursă de aminoacizi, și antioxidanții sunt importante pentru desfășurarea principalelor procese din organism, pentru aprovizionarea cu energie de utilizat. Iar creierul „mănâncă” mult din energia noastră. Când corpul este în repaus - nu este angajat în altă activitate decât respirația, digerarea și menținerea temperaturii - creierul folosește 20% până la 25% din energia totală a corpului, în principal sub formă de glucoză. Asta înseamnă 350 - 450 de calorii pe zi. În timpul copilăriei, creierul este și mai flămând de energie. „La un copil mediu de 5 până la 6 ani, creierul poate folosi peste 60% din energia corpului”, spune Duke Boyer, profesor asociat de antropologie evolutivă la Universitatea. Duke Boyer a studiat modificările anatomice și fiziologice asociate cu originea primatelor. Publicația amintește de celebrul caz din 1984, când la Campionatul Mondial de șah, jocul a fost suspendat din cauza stării fizice alarmante a lui Anatoly Karpov, un jucător rus de elită. În ultimele cinci luni și în zeci de meciuri, Karpov a slăbit 10 kilograme din greutate. Prin urmare, creierul este organul cel mai consumator de energie din organism, reprezentând doar 2% din greutatea corpului în ansamblu. Prin urmare, o alimentație adecvată este foarte importantă. Peștele, carnea curată, multe legume stau la baza unei alimentații bune pentru minte. Uleiul de pește, care conține acizi grași Omega-3, vitaminele D și A, este întotdeauna recomandat pentru munca mentală intensă.
Creierul copiilor are nevoie și de o cantitate de acizi grași Omega-3. Este alcătuit din aproximativ 60% țesut adipos, iar DHA se găsește în principal în părțile creierului responsabile de percepția senzorială și inteligența.
Acizii grași EPA și DHA îi ajută pe copii să dezvolte capacitatea de concentrare, iar adulții să își mențină concentrarea. Acizii Omega-3 reglează creșterea celulelor nervoase și teaca de mielină care izolează nervii. Astfel, ele afectează și construcția vaselor de sânge și dezvoltarea ochilor și vederii.
Broccoli, varza de Bruxelles, conopida nu sunt doar bogate în antioxidanți, ci și în vitamina C și flavonoide care susțin creierul. Ciocolata neagră promovează fluxul de sânge către creier.
De la nuci, alegeți semintele de dovleac delicioase, dar subestimate. Sunt bogate în antioxidanți, magneziu, fier, zinc și cupru. Zincul este esențial pentru semnalizarea nervoasă. Deficiența de zinc a fost legată de multe afecțiuni neurologice, inclusiv boala Alzheimer, depresia și boala Parkinson. Magneziul și fierul susțin memoria și funcția creierului în general.
Dormiți mai bine!
Cu stresul și oboseala, somnul este mai necesar. El vindecă. Înainte de a recurge la medicamente, încercați să vă restabiliți somnul cu o alimentație adecvată, mai multă mișcare și câteva suplimente nutritive. Mișcarea regulată îmbunătățește simptomele de insomnie și apnee în somn, crește timpul pe care îl petrecem în fazele profunde, reparatoare ale somnului. Se recomanda ca antrenamentul intensiv sa nu fie prea tarziu seara, cu cel putin 3 ore inainte de culcare. Înainte de culcare, yoga sau exercițiile de relaxare pregătesc corpul pentru odihnă. Magneziul seara ajută, de asemenea, somnul și reduce trezirile nocturne. Combate și crampele musculare, care sunt foarte dureroase noaptea.
Detoxifiere online pentru idei mai bune
Silvina Furnadzhieva, unul dintre primii și lideri consultanți de productivitate din Bulgaria, recomandă să ne deconectam de la mediul Internet pentru câteva ore sau zile pentru a ne sprijini munca într-un mediu online și sub stres. „Dacă ne obișnuim să ne deconectăm de la mediul online câteva ore în fiecare săptămână, de exemplu, ne face mai odihniți și mai eficienți în restul săptămânii. Iar efectele pozitive nu se opresc aici. Paradoxal, tocmai dacă munca noastră este direct legată de mediul online, separarea de acesta poate aduce beneficii suplimentare. Când ne odihnim, creierul nostru are ocazia să intre în așa-numitul „mod de gândire difuză”. Spre deosebire de concentrat, când ne concentrăm în mod conștient pe o anumită activitate, în difuz gândul nostru rătăcește liber și face conexiuni între lucruri aparent fără legătură. Tocmai în acest mod de gândire ne vin cele mai bune idei, pe care le putem aplica și la locul de muncă.”
Joacă-te cu creierul tău!
Jocurile de societate, cuvintele încrucișate, Sudoku, chiar și rezolvarea problemelor de matematică sau a misterelor sunt jocuri potrivite pentru creierul nostru, astfel încât să iasă „în afara cutiei” în căutarea soluțiilor. Jim Quick, autorul cărții bestseller Limitless, recomandă câteva exerciții simple.
De exemplu, de a număra mental cuvintele dintr-un paragraf de text scris pe hârtie. Sau 100 la 1, cu variații. De ce să nu observați cu atenție un obiect și să încercați să vă amintiți fiecare caracteristică a acestuia - culoare, formă, adâncituri, nuanțe. Scopul este să nu te gândești la altceva. Recomandarea este să începeți cu 1 minut de observații și să creșteți la 10-15 minute, cu pauze între ele. Vizualizarea în minte a unui obiect sau a unei acțiuni cu toate detaliile este ca fitness pentru minte.
Iată un exercițiu de yoga: Stați cu spatele drept. Puteți să stați cu picioarele încrucișate într-o postură de yoga sau pur și simplu să stați pe un scaun. Important este să stați drept și confortabil. Creșteți încet intensitatea exercițiilor și treceți la repetări mai mari doar dacă puteți efectua pașii comod și ușor. Scopul este de a rămâne concentrat în această poziția.