Rosita este singurul producător din lume de ulei de pește crud obținut din ficatul de cod sălbatic proaspăt capturat. Acest lucru înseamnă că nu este prelucrat artificial. Citește mai departe pentru a afla răspunsul la una dintre cele mai frecvente întrebări - "Cum se produce de fapt uleiul din ficat de cod?"
Ce nu știm despre producerea de ulei de pește?
Mulți oameni nu știu că până și uleiul de pește oferit de marile branduri trece prin etape de procesare. Acestea includ temperaturi ridicate, presiune, vid, solvenți și substanțe chimice. În multe cazuri, acestea sunt necesare pentru a elimina:
- Metalele grele din peștii capturați în ape poluate;
- Toxine formate ca urmare a depozitării - expunere prelungită la căldură și contact cu oxigenul.
Etapele de procesare a uleiului de pește de înaltă tehnologie creează un produs ușor de turnat și stabil la depozitare pentru utilizare în masă.
Cu toate acestea, fiecare etapă suplimentară slăbește integritatea și valoarea nutritivă a uleiului de pește. Aceasta îndepărtează produsul de ideea sa inițială de a fi o sursă concentrată de acizi grași esențiali și vitamine pentru copii, adulți, femei însărcinate și mame care alăptează.
Întrebarea este: există reglementări?
Cum se reglementează producția de ulei de ficat de cod?
Producția internațională de ulei din ficat de cod este reglementată de o singură regulă - produsul final trebuie să respecte raportul specific al celor două tipuri principale de acizi grași omega-3, EPA/DHA, care se găsesc în uleiul primar, care este de 9%:14%. În cazul mărcilor mai ieftine, se adaugă acizi grași pentru a obține raportul necesar.
În ceea ce privește originea - din păcate, indiferent de țara de origine și de faptul că uleiul este extras din pește sălbatic sau de crescătorie, uleiul de pește finit este îmbuteliat și vândut ca fiind "adevărat norvegian" sau "ulei de pește de cod arctic".
Haideți să ne întoarcem la producția industrială de ulei de pește.
Etapele standard în producția de ulei de ficat de cod
Pentru a înțelege mai bine procesul de producție, precum și modul în care uleiul de pește Rosita se diferențiază pe piața globală, am cercetat mai mult subiectul și am adunat informații din surse verificate. Iată câteva dintre etapele standard de producere a uleiului din ficat de cod, care pot varia în funcție de fiecare producător în parte.
- Rafinare alcalină
Acest lucru este necesar din cauza șederii îndelungate a peștelui pe nave după ce a fost capturat. Perioada lungă de timp dintre capturare și procesare reduce calitatea uleiului și acesta devine maro - trigliceridele s-au descompus în acizi grași liberi. Rafinarea alcalină îndepărtează acești acizi și multe altele - pigmenți, fosfolipide și elemente insolubile.
- Înălbire
Este necesar, deoarece uleiul de pește de cod își pierde rapid prospețimea. Culoarea sa - de la un frumos auriu palid, devine tulbure, poate deveni chiar maro. Prin înălbire, uleiul devine din nou deschis și limpede.
- Răcire
Este un proces de adiție prin scădere în care acizii grași omega-3 sunt concentrați. Uleiul este răcit la temperaturi sub zero grade, ceea ce determină cristalizarea și o reducere a cantității de acizi grași saturați. Trigliceridele și ceara sunt, de asemenea, eliminate. Eliminarea grăsimilor saturate și a trigliceridelor destabilizează și mai mult uleiul, deoarece grăsimile polinesaturate rămase (sub formă de acizi grași Omega-3) sunt foarte fragile și se oxidează ușor. Organismul uman nu are nevoie de acizi grași esențiali concentrați, mai ales în mod izolat. Astfel, eficacitatea uleiului este redusă.
- Eliminarea mirosurilor
Pentru a evapora acizii grași liberi (FFA) și pentru a elimina mirosul uleiului, în ulei se injectează abur la presiune joasă și temperatură ridicată - adesea peste 190 °C. Potrivit unui studiu privind capsulele de ulei de pește de pe piața europeană, toate produsele testate conțineau grăsimi trans - 4,5% din conținutul total de EPA și până la 5,9% din cel de DHA. De asemenea, această etapă deteriorează sau distruge o mare parte din vitaminele A și D care se găsesc în mod natural în uleiul de pește.
- Distilare moleculară
Prin fierberea uleiului la peste 200°C se elimină pesticidele și o mare parte din conținutul de vitamine și nutrienți.
- Adăugarea de vitamine sintetice și "naturale"
Majoritatea producătorilor de ulei de pește adaugă D3 din lanolină pentru a compensa pierderea acesteia în timpul prelucrării. Lanolina este grăsimea separată din lână - purificată și supusă la radiații ultraviolete. Alte companii adaugă vitamina A din același motiv. Dar vitaminele sintetice și "naturale" adăugate nu se află în același raport și sinergie ca cele naturale - în uleiul de pește pur.
- Adăugarea de antioxidanți sintetici și/sau prelucrați
uleiul de pește natural nu conține suficienți antioxidanți naturali, este necesar să se adauge. Dar calitatea acestora variază.
- Adăugarea de arome sintetice
Pentru a "masca" mirosul natural se adaugă parfumuri artificiale, cum ar fi mentă, căpșuni, lămâie sau altele. Așa-numitele parfumuri naturale nu sunt adesea derivate din fructe de pădure sau ierburi reale, ci din ingrediente presupuse a fi naturale.
Deteriorarea calității uleiului de pește destinat producției în masă începe încă de la capturare. Calitatea uleiului de pește obținut din pești care au trăit în ape poluate sau într-o fermă piscicolă care nu are statut ecologic este semnificativ mai scăzută decât calitatea peștelui sălbatic capturat într-o zonă curată din punct de vedere ecologic. Șederea îndelungată a peștelui pe nave înainte de începerea producției și prelucrarea ulterioară pe care am descris-o nu fac decât să perpetueze această tendință.
Aflând toate acestea, este firesc să ne întrebăm: există alternative?
Metoda Rosita – alt mod de a obține ulei de pește din cod
Uleiul de pește Rosita folosește o altă metodă de extracție a uleiului de pește care implică mai puține etape și profită de legile fizice naturale ale naturii. Totul începe cu originea.
Originea uleiului de pește Rosita
Tradiție clară ca bună ziua
Rosita este o companie de familie situată pe insula Donna, în nordul Norvegiei, unde fiordurile adânci au încă unele dintre cele mai limpezi ape oceanice din lume.
O altă veste bună este că populația de cod din Atlanticul de Nord (Gadus morhua) din Norvegia continuă să crească de la an la an, datorită reglementărilor stricte pentru a menține apa și mediul înconjurător curate, pe care localnicii le susțin cu plăcere.
Familia Rosita este o familie veche - descendentă din pescari scandinavi. Tradiția în familie rămâne vie, iar astăzi metoda de capturare a codului folosită în cadrul companiei este strictă și delicată.
Un principiu de bază Rosita este respectat cu strictețe: ficatul fiecărui cod capturat este verificat înainte de a intra în procesul de producție. În cazul în care sănătatea și calitatea acestuia sunt îndoielnice, este îndepărtat și nu intră în componența produsului finit.
Capturarea și extragerea uleiului de pește din codul din Atlanticul de Nord
Tehnologie veche vikingă
Străvechii vikingi au observat un fenomen interesant atunci când prindeau pești precum codul, himera, rechinul etc. Atunci când un pește proaspăt prins este adus la țărm de către pescari, ficatul acestuia este imediat îndepărtat. Atunci se întâmplă ceva interesant: uleiul începe să se separe în mod natural din ficat. Astăzi, cunoaștem cu siguranță cauza - schimbarea bruscă a temperaturii și a presiunii atunci când peștele este tras din adâncurile oceanului pe uscat.
În trecut, aproape 100% din uleiul din ficat era extras prin această tehnologie complet naturală. Uleiul de rechin și de himeră erau păstrate pentru perioade lungi de timp, în timp ce uleiul din ficat de cod era consumat relativ repede din cauza tendinței sale de a râncezi.
Rosita restabilește această practică străveche și simplă de extragere a uleiului de pește din ficatul de cod din Atlanticul de Nord. Procedeul este simplu, dar poate fi aplicat numai peștilor proaspăt capturați, luați direct din apele foarte reci.
Natura procesului de obținere a uleiului de pește Rosita exclude utilizarea căldurii, a presiunii mecanice, a solvenților sau a substanțelor chimice.
Filtrarea impurităților din uleiul de pește Rosita
În natură găsim tot ce ne trebuie
Fiecare lot de ulei de pește Rosita (EVCLO) trece prin propriul sistem de filtrare care elimină impuritățile fără a folosi căldură și substanțe chimice. Tehnologia de filtrare este la fel de naturală și delicată ca și metoda de extracție a uleiului descoperită de străvechii vikingi.
Aceasta implică un anumit tip de polizaharidă biologică care se formează în mod natural în ocean și care poate fi găsită în unele organisme marine. Această polizaharidă are două proprietăți valoroase:
- Are acțiune antimicrobiană și antioxidantă;
- Are proprietatea de a se atașa la poluanții organici și la proteine, după care poate fi eliminat sub formă de masă proteică solidă.
Eficacitatea tehnologiei de filtrare a Rosita a fost confirmată de un studiu pilot de doi ani realizat de Institutul Norvegian de Cercetare în domeniul Alimentației, Pescuitului și Acvaculturii. Ulterior, metoda a fost optimizată pe baza rezultatelor unui proiect de cercetare cu Universitatea din Stockholm.
Adăugarea de antioxidanți la uleiul de pește Rosita (EVCLO)
Programul Antioxidant - rezultatul a 2 ani de muncă
Din cauza lipsei vitaminei E naturale din uleiul de ficat de cod, acesta devine rapid rânced. Trebuie adăugați antioxidanți pentru a preveni oxidarea produsului finit.
După ce s-a consultat cu cercetători și universități de top, Rosita a creat un program cuprinzător pentru a adăuga antioxidanți naturali în uleiul de pește de cod. Întregul proces a durat 2 ani. Compania folosește proprietățile antioxidante ale rozmarinului organic și ale vitaminei E organice într-o proporție specială.
Munca grea merită, deoarece formula funcționează perfect - o picătură de antioxidanți organici este adăugată în fiecare sticlă de ulei de pește finit pentru a asigura prospețimea produsului în timpul transportului, depozitării și consumului.
În concluzie:
Procesul de producție a uleiului de pește Rosita (EVCLO) durează 48 de ore de la capturarea peștelui până la îmbutelierea uleiului de pește extras.
Fiecare etapă a procesului are ca scop protejarea naturii și păstrarea proprietăților benefice ale produsului. Nu este o coincidență faptul că uleiul de pește Rosita este renumit la nivel mondial și se numără printre cele mai căutate uleiuri - surse esențiale de acizi grași Omega-3 concentrați și de vitaminele A și D.
Când natura câștigă, câștigăm și noi. Aflați mai multe despre calitățile uleiului de pește Rosita și convingeți-vă singuri.