Uleiul de pește este unul dintre cele mai frecvent utilizate suplimente alimentare, în special la copii. Dar de ce și ce îl face atât de recomandat de către medici și profesioniști din domeniul medical? Este bogat în acizi grași Omega-3. Grupul Omega-3 include mai mulți acizi grași polinesaturați diferiți, cei mai cunoscuți fiind:
- Acid alfa-linolenic (ALA)
- Acid icosapentaenoic (EPA)
- Acid docosahexaenoic (DHA)
ALA se găsește în surse vegetale, în timp ce EPA și DHA se găsesc în principal în peștele și produsele marine. Atât EPA, cât și DHA, acizii grași Omega-3 sunt considerați a fi deosebit de importanți pentru o stare de sănătate bună. De fapt, organismul nu îi poate produce singur și trebuie să îi obțină din alimente. Aceste grăsimi provin doar din alimentele pe care le consumăm.
Uleiul de pește conține, de asemenea, o serie de vitamine importante care sunt esențiale pentru creșterea și sănătatea copiilor. Printre acestea se numără:
Vitamina A: Uleiul de pește este bogat în vitamina A, care este necesară pentru sănătatea pielii, a ochilor și a sistemului imunitar al copiilor. Vitamina A este necesară pentru dezvoltarea normală a organismului copiilor, inclusiv pentru dezvoltarea inimii.
Vitamina D3: Această vitamină este esențială pentru dezvoltarea corectă a oaselor și dinților copiilor. Vitamina D3 ajută la absorbția calciului și a fosforului, ceea ce este esențial pentru sănătatea oaselor și pentru prevenirea rahitismului la copii.
De ce este bun pentru copii uleiul de pește?
Zeci de pediatri recomandă adăugarea uleiului de pește în meniul unui copil. Dar, de fapt, de ce este considerat atât de important pentru creșterea copiilor?
- Ajută funcția creierului
Creierul crește cu cea mai mare viteză din momentul în care copilul se naște până în jurul vârstei de doi ani. Peste 60% din creier este alcătuit din grăsimi și din acidul gras Omega-3 DHA, care la rândul său reprezintă aproximativ 10-15%. DHA este necesar pentru dezvoltarea sistemelor nervoase senzoriale, perceptive, cognitive și motorii în timpul creșterii bruște a creierului. Se consideră că părțile creierului bogate în DHA sunt responsabile de activități precum planificarea, rezolvarea problemelor și atenția. De asemenea, DHA ajută la îmbunătățirea fluidității membranelor, ceea ce înseamnă că impulsurile nervoase sunt transmise mai eficient. Precum și la îmbunătățirea performanțelor școlare, inclusiv a capacității de învățare, a cititului și a ortografiei.
- Îmbunătățește concentrarea și cititul
S-a demonstrat că aportul de ulei de pește poate îmbunătăți concentrarea copiilor în sala de clasă. Un studiu clinic de un an la copii cu vârste cuprinse între 9 și 10 ani a arătat că, după administrarea uleiului de pește timp de câteva săptămâni, capacitatea copiilor de a citi rapid și corect cu înțelegere a crescut. 64% dintre copii au avut o îmbunătățire a înțelegerii la citirea unui text, iar analiza vizuală a crescut cu 8%.
Acizii grași omega-3 DHA și EPA contribuie la îmbunătățirea stării de spirit, a atenției și a comportamentului copiilor, astfel încât sunt esențiali pentru perceperea de noi informații. DHA sprijină creșterea și dezvoltarea funcțională a creierului și este cunoscut pentru faptul că scurtează timpul de reacție atunci când i se pune o întrebare. Toate acestea sprijină elevul în clasă.
- Îmbunătățește somnul copiilor
Un studiu DOLAB a cercetat dacă uleiul de pește are un efect benefic asupra somnului. Rezultatele au arătat că somnul slab a fost asociat în mod semnificativ cu niveluri mai scăzute de DHA în sânge și că adăugarea acidului gras în dieta unui copil a dus la o reducere a numărului de treziri pe timp de noapte, precum și la un somn cu până la 58 de minute mai mult pe noapte în medie.
- Protejează împotriva infecțiilor și îmbunătățește imunitatea
Uleiul de pește este asociat cu o mai bună protecție împotriva diferitelor infecții la copii. Unele studii au arătat că aportul regulat de ulei de pește poate reduce incidența și gravitatea infecțiilor comune ale copiilor.
Un studiu a analizat incidența bolilor respiratorii (cum ar fi bronșita, bronșiolita, tusea) la copiii hrăniți cu formule pentru sugari suplimentate cu acidul gras omega-3 DHA în comparație cu copiii hrăniți cu formule fără adaos de DHA. Rezultatele au arătat că numărul de boli respiratorii în primul an a fost semnificativ redus la sugarii hrăniți cu lapte îmbogățit cu DHA.
Numeroase studii de cercetare au examinat relația dintre consumul de ulei de pește și funcția imunitară la copii. Unul dintre principalele mecanisme prin care acizii grași Omega-3 susțin sistemul imunitar este prin reglarea proceselor inflamatorii din organism.
- Pentru a ajuta copiii hiperactivi
Cercetările arată, de asemenea, că copiii cu hiperactivitate sau cu deficit de atenție au niveluri mai scăzute de acizi grași omega-3 decât cei care nu au acest diagnostic. Acizii grași omega-3 din uleiul de pește joacă un rol important în structura creierului și în funcționarea sistemului nervos. Numeroase studii științifice au examinat relația dintre uleiul de pește și hiperactivitatea la copii. Unele au constatat efecte pozitive în ameliorarea simptomelor de hiperactivitate după ce au luat ulei de pește timp de câteva luni. Acest efect este asociat cu capacitatea acizilor grași Omega-3 de a îmbunătăți funcția sistemului nervos și de a reduce procesele inflamatorii care pot afecta comportamentul copilului.
Printre produsele noastre se numără și cel al companiei de familie Rosita, care oferă ulei de cod Rosita EVCLO, o sursă bogată de acizi grași Omega-3, vitamina A liposolubilă și vitamina D3. Uleiul provine din unele dintre cele mai curate ape din lume - cele din Atlanticul de Nord - și este nefermentat. Compania Rosita se află pe insula Donna din nordul Norvegiei, unde se află unele dintre cele mai curate ape oceanice din lume. Acolo extrag uleiul din ficatul de pește, iar apoi folosesc o metodă 100% naturală și ecologică - nu sunt eliberate emisii de carbon în aer sau în apă. Astfel se păstrează compoziția TUTUROR vitaminelor, antioxidanților și acizilor grași naturali din produs. Întregul proces are loc fără utilizarea căldurii, a substanțelor chimice sau a vidului.
Care este aportul și doza de ulei de pește Rosita pentru copii?
Este important de reținut că doza și perioada de administrare a uleiului de pește pot varia în funcție de nevoile individuale ale copilului. Este recomandabil să consultați un medic sau un pediatru înainte de a începe un aport suplimentar de ulei de pește.
Se estimează că între 500 și 1.200 miligrame de ulei de pește pe zi, în funcție de vârstă, înălțime și greutate, sunt necesare pentru organismul unui copil. Pentru copiii cu vârsta sub 6 ani, se recomandă administrarea de ulei de pește lichid în loc de capsule.
- Bebeluși de peste 9 luni - începeți cu o picătură pe zi și ajungeți treptat la maximum 1/8 linguriță (0,625 ml);
- Copii între 1 și 3 ani - începeți cu câteva picături pe zi, crescând treptat doza până la 1/8 - 1/4 linguriță (1,25 ml);
- Copii între 3 și 5 ani - începeți cu 1/8 linguriță și creșteți treptat până la 1/2 linguriță (2,5 ml);
- Copii între 5 și 12 ani - începeți cu 1/4 linguriță, crescând treptat doza în funcție de greutatea copilului;
Adolescenți - se începe cu 1/4 și se mărește până la maximum1 linguriță (5 ml).
Dacă copilul dvs. nu a consumat niciodată pește sau ulei de pește, sau dacă are o suspiciune de alergie alimentară, asigurați-vă că consultați un pediatru înainte de a utiliza uleiul.