Uleiul de pește - un ajutor de nădejde al imunității copiilor în sezoanele de tranziție

Uleiul de pește - un ajutor de nădejde al imunității copiilor în sezoanele de tranziție

Schimbarea anotimpurilor și a amplitudinilor de temperatură provoacă adesea o "zdruncinare" a sistemului nostru imunitar și provoacă oboseală, răceli și sensibilitate la viruși. Deosebit de afectați în această perioadă sunt cei mai mici, pentru care, pe lângă o imunitate sănătoasă, este important să aibă energie și concentrare pentru provocările zilnice de la școală și grădiniță. 

Organismul adolescenților este mai fragil și este important să nu neglijăm subiectul consolidării sănătății lor. Pentru ca aceștia să se bucure de timpul petrecut între joaca cu prietenii și învățarea de noi cunoștințe în clasă, este necesar ca ei să consume substanțele necesare pentru organismul lor. În ajutorul lor în această misiune vine uleiul de pește extras în mod natural. Pe lângă beneficiile sale fizice incontestabile, acesta favorizează funcționarea creierului, îmbunătățește concentrarea și le oferă celor mici energia de care au nevoie. 

Ce este uleiul de pește și la ce ajută acesta?

 Uleiul natural de pește este o sursă concentrată de acizi grași Omega-3, în special EPA și DHA (acidul eicosapentaenoic și acidul docosahexaenoic), și conține, de asemenea, vitamina A și D3. EPA susține funcția cardiacă și reduce trigliceridele din sânge, în timp ce DHA susține o bună vedere și funcția cerebrală, constituind aproximativ 25% din țesutul său gras. Beneficiile administrării acestuia sunt multe, dar iată cum aduce beneficii sănătății în următoarele luni reci.

Întărește activitatea plămânilor 

Acizii grași Omega-3 conținuți în uleiul de pește au un efect antiinflamator dovedit. Atunci când organismul este supus unui atac viral sau unei răceli, acesta este susceptibil la inflamații, iar acestea sunt adesea observate la nivelul plămânilor. Datorită acidului docosahexaenoic și a vitaminei D3, uleiul de pește devine un ajutor puternic pentru micuții cu imunitatea slăbită. Întrucât intrăm în sezonul absenteismului școlar din cauza stărilor de rău, este important să le acordăm atenție și să le întărim pentru a nu rata materia de la școală.

Potrivit unui studiu în două etape publicat anul acesta în American Journal of Respiratory and Critical Care, persoanele cu niveluri mai ridicate de acizi grași omega-3 în sânge au o funcție pulmonară mai bună. Din studiul factorilor genetici, cercetătorii, conduși de Bonnie Patchen, membră a echipei de cercetare Cassano de la Universitatea Cornell, au ajuns la concluzia că aportul zilnic ne-ar da un avans în ceea ce privește procesele inflamatorii din organism. 

Ajutor împotriva gândurilor depresive

Vremea rea din sezonul de toamnă și de iarnă poate contribui la apariția senzațiilor de somnolență, a gândurilor intruzive și chiar a tristeții. Cercetările privind legătura dintre stările depresive și acizii grași Omega-3 sunt încă la început. Cu toate acestea, o serie de studii clinice au raportat îmbunătățiri la pacienții care au luat EPA și DHA - o eficacitate mai mare a fost observată în cazul administrării de acid eicosapentaenoic. Una dintre proprietățile acizilor grași este trecerea lor ușoară prin membrana celulelor cerebrale și interacțiunea lor cu partea creierului responsabilă de starea de spirit. Pe lângă faptul că sunt concentrați, este extrem de important ca copiii să fie fericiți și să se bucure de momente fără griji.

Un studiu al Universității Harvard arată că aportul zilnic de acizi grași omega-3, în plus față de vitamina D, în copilăria timpurie ar putea preveni o eventuală instabilitate mentală în viitor. 

Sprijin în caz de ADHD

Lipsa de concentrare și comportamentul impulsiv - acestea sunt câteva dintre semnele tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție, cunoscută mai bine sub numele de ADHD. Din ce în ce mai frecvent, acest sindrom poate împiedica un copil să rețină informații și să se concentreze în clasă. Afecțiunea ar putea duce la dezorganizare, surescitare inconștientă și chiar agresivitate. Poate fi dificil să se facă legătura între simptome și ADHD, iar diagnosticul, cel puțin în prezent, necesită o serie de teste și observații. La rândul lor, medicamentele care sunt administrate pacienților cu acest sindrom pot fi prea agresive și pot apărea efecte secundare. 

Din fericire, există o legătură dovedită între uleiul de pește extras în mod natural și reducerea simptomelor la copii. Un studiu din 2012 publicat în revista medicală americană PLOS ONE a dat rezultate încurajatoare - în decurs de patru luni, un grup de copii care au luat EPA și DHA prin suplimentarea cu EPA și DHA au înregistrat progrese notabile în ceea ce privește capacitatea lor de a citi cu concentrare. 

Reduce uscăciunea ochilor

Ne aflăm în sezonul alergiilor și al aerului umed - condiții prealabile pentru o privire grea și ochi uscați. Combinat cu efortul de a privi fix la ecrane digitale, putem avea subtil sindromul ochiului uscat. Este posibil ca problema să nu fie imediat evidentă, dar este mai bine să nu o ignorăm.

Am auzit că consumul de pește ajută vederea și că este bine să mâncăm produse marine o dată la câteva zile. Așa cum am menționat deja, uleiul de pește reduce inflamațiile din organism și acest lucru include inflamația pleoapelor. Prin consumul regulat, acesta poate reduce drastic "greutatea" din ochi și uscăciunea globilor oculari. Combinat cu funcția sa antiinflamatoare, uleiul este implicat în reglarea glandelor meibomiene, care joacă un rol important în producerea lacrimilor.

De unde să fac rost de el?

Acizii grași Omega-3 nu sunt sintetizați în corpul nostru și trebuie să îi obținem prin alimentația corectă sau prin administrarea de ulei de pește ca supliment. Alimentele bogate în EPA și DHA sunt peștii mai grași, cum ar fi codul, somonul, bibanul de mare, heringul și păstrăvul. Ca supliment alimentar, acesta este disponibil pe piață sub diferite forme - lichid sau capsule. Atunci când uleiul de pește este luat ca supliment, acesta oferă cantități concentrate de acizi grași omega-3 și, de asemenea, creează un bun obicei la copii de a-l lua în fiecare zi.