Uleiul de pește este un supliment alimentar cunoscut si folosit frecvent pentru sănătatea intregii familii. Dar ne afectează corpul în mai multe feluri diferite de care de multe ori nu ne dăm seama.
Iată o privire diferită asupra uleiului de pește, care este mai mult decât o sursă de acizi grași Omega-3, vitamina D și A pentru minte și sistemul imunitar.
Medicii recomandă consumul de ulei de pește persoanelor care suferă de scleroză multiplă, deoarece ajută la funcționarea creierului și susține funcțiile sistemului nervos. Din păcate, suplimentul nu poate influența evoluția bolii, dar își limitează efectele asupra vieții pacienților.
În prevenirea cancerului de prostată, o dietă cu alimente și suplimente cu acizi Omega-3 susține organismul. Nu există date definitive cu privire la efectul său pe termen lung, dar se crede că are un efect benefic asupra celor cu risc crescut de boală.
Cu risc de boli cardiovasculare, uleiul de pește ajută organismul să limiteze probabilitatea unui atac de cord. În special, acizii Omega-3 reglează nivelul trigliceridelor, colesterolului, hipertensiunii arteriale. Potrivit unui studiu din 2013, persoanele care au luat ulei de pește mai mult de o lună au arătat o îmbunătățire a testelor de stres și au avut teste cardiace mai bune.
Uleiul de pește ajută la reglarea zahărului din sânge la diabetici. Un experiment de 8 săptămâni cu un grup mic de pacienți a arătat că, odată cu aportul de 8 grame de acizi Omega-3 pe zi, riscul de creștere a zahărului din sânge la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 a fost redus cu 22%.
Suplimentul ajută la prevenirea sângerării gingiilor și a sângerărilor nazale. Deși există dovezi ale acestui efect benefic la pacienții adulți, se recomandă examinarea unui medic înainte de a lua în considerare doza de ulei de pește care trebuie luată.
La persoanele care suferă de tensiune arterială scăzută, aportul a 3 grame de ulei de pește pe zi reduce probabilitatea unor modificări bruște ale tensiunii arteriale. Efectul este același la pacienții cu hipertensiune arterială care trebuie să o mențină în limitele normale. Suplimentul este combinat cu succes cu medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale, dar se recomandă consultarea unui medic specialist.
Efecte adverse
Unul dintre cele mai cunoscute efecte adverse ale consumului de ulei de pește este refluxul. Senzația de disconfort la stomac poate fi prevenită prin alegerea unui supliment alimentar cu gust rafinat. Dacă nu vă place mirosul sau gustul uleiului de pește, îl puteți lua cu o lingură de miere sau o roșie cherry pentru a-l îndulci după masă. De asemenea, puteți împărți doza în mai multe porții mai mici în timpul zilei.
Accidentul vascular cerebral hemoragic este o afecțiune caracterizată prin sângerare la nivelul creierului, cauzată de obicei de ruperea vaselor de sânge slăbite. Unele studii pe animale au descoperit că aportul mare de acizi grași Omega-3 poate reduce capacitatea sângelui de a coagula și crește riscul de accident vascular cerebral hemoragic. Alte studii nu au legat afecțiunea de consumul de ulei de pește, dar este important să vă consultați cu un medic specialist.
Alegeți suplimentul cu grijă, deoarece unele sunt bogate în vitamina A, care este toxică în cantități mari. Poate provoca amețeli, greață, dureri articulare și iritații ale pielii. Pe termen lung, dăunează ficatului.
Există controverse cu privire la efectul acizilor grași Omega-3 asupra somnului. Potrivit unor studii, la copii, uleiul de pește îmbunătățește calitatea somnului. Alți medici susțin că dacă doza este depășită, poate apărea insomnie.
Recomandarea noastră este să respectăm doza recomandată, in funcție de vârsta, și după un control medical.