Familiarizați-vă cu suplimentul alimentar - colagen!
Dacă ne urmăriți de mult timp, știți deja că v-am explicat acest fapt: Colagenul este cel mai comun tip de proteină structurală la animale. Este implicat în construirea celulelor și țesuturilor noastre. Există 28 de tipuri cunoscute de colagen, colagenul de tip I reprezentând 90% din colagenul din corpul uman. Proteina constă în principal din aminoacizii glicină, prolină și hidroxiprolină. Acești aminoacizi formează trei catene care formează un triplu helix caracteristic. Este situat în țesutul conjunctiv, pielea, tendoanele, oasele și cartilajul.
Colagenul oferă suport structural țesuturilor și joacă un rol important în procesele celulare, inclusiv repararea țesuturilor, răspunsul imun, comunicarea celulară, migrarea celulelor - un proces necesar pentru întreținerea țesuturilor.
Celulele țesutului conjunctiv, numite fibroblaste, produc și mențin colagenul în organism. Odată cu vârsta, funcția fibroblastelor se deteriorează și producția de colagen încetinește. Acest lucru, împreună cu pierderea unei alte proteine structurale cheie, elastina, duce la semne vizibile de îmbătrânire, cum ar fi pielea lăsată, ridurile și mobilitatea redusă.
Corpul produce doar colagen și îl obținem mâncând carne, pește, pui, suplimente. Colagenul, pe care îl luăm prin diverse suplimente - hidrolizat sub formă de pudră, tablete, în băuturi, prin acțiune locală cu creme de față, are ca scop combaterea semnelor îmbătrânirii - ridurile, pierderea hidratării pielii, durerile articulare.
Colagen hidrolizat - pulbere, poate fi folosit la gătit, adăugat în băuturi - atat calde cat si reci, alimente precum fulgi de ovaz, iaurt, batoane energetice.
Ce se întâmplă când colagenul scade?
Odată cu înaintarea în vârsta, producția de colagen scade în mod natural. Treptat, colagenul se fragmentează (fragmentarea este procesul de rupere a unei bucăți dintr-un organism, urmată de diviziunea celulară mitotică) și scade. Aceste modificări duc la semnele caracteristice ale îmbătrânirii, cum ar fi ridurile, pielea uscată și lăsată. Integritatea colagenului din sistemul osos este, de asemenea, perturbată, ceea ce duce la o scădere a rezistenței osoase. În timp ce pierderea și deteriorarea colagenului odată cu înaintarea în vârsta este inevitabil, dieta necorespunzătoare și schimbările stilului de viață, de asemenea, pot accelera acest proces.
Fumatul descompune colagenul și provoacă îmbătrânirea pielii, riduri și pierderea elasticității.
Abuzul de alcool reduce, de asemenea, producția acestuia și dăunează mecanismelor de reparare a pielii.
O dietă bogată în zahăr adăugat și în alimente procesate poate duce la îmbătrânirea prematură. Ea contribuie la un proces numit glicație. Reduce producția de colagen și acest lucru interferează cu capacitatea sa de a interacționa cu celulele și proteinele din jur.
Expunerea excesivă la soare reduce, de asemenea, producția de colagen, ceea ce duce la deteriorarea prematură a pielii. Prin urmare, este important să folosiți protecție solară și să evitați cele mai calde ore ale zilei.
Ce alimente sunt bogate în colagen?
Colagenul este în mare parte derivat din animale - din pielea și oasele lor. Bogate în colagen sunt:
- produse pe bază de oase și articulații, inclusiv bulion de oase;
- oase, piele și articulații ale animalelor de pășunat, găini;
- produse din unele tipuri de fructe de mare, meduze.
Regula de bază este că, pentru a stimula producția naturală de colagen, trebuie să consumăm carne de la animale de pășunat, păsări de curte, pește, fasole și ouă. Conțin aminoacizi importanți pentru producerea și menținerea colagenului în organism.
Vitamina C este, de asemenea, necesară pentru sinteza colagenului, astfel încât prezența unor niveluri scăzute sau deficitare de vitamina C poate duce la deteriorarea producției de proteine valoroase. Mâncați mai multe citrice pure și organice, ardei, verdeață, fructe de pădure.
De ce este util să luați un supliment de colagen?
Beneficiile suplimentelor de colagen sunt incontestabile. Una dintre cele mai populare aplicații ale acestora este pentru o piele mai sănătoasă. Conform a 19 studii care au implicat 1.125 de participanți (95% femei) cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani, administrarea de colagen hidrolizat îmbunătățește hidratarea și elasticitatea pielii și încetinește apariția ridurilor. Hidroliza, în care proteina este descompusă în bucăți mai mici, facilitează absorbția acesteia de către organism.
Dozele de colagen despre care se crede că sunt eficiente pentru îmbunătățirea sănătății pielii în studiile de cercetare variază, dar în majoritatea studiilor au folosit 2,5 până la 15 grame pe zi timp de 8 săptămâni sau mai mult.
Colagenul ajută, de asemenea, la reducerea densității minerale osoase. Un studiu a analizat efectele consumului de suplimente de colagen la 102 femei aflate în postmenopauză. Cei care au luat 5 grame de peptide de colagen (colagen hidrolizat) pe zi timp de 1 an au crescut densitatea osoasa la nivelul coloanei vertebrale si femurului. Rezultatele unui studiu în rândul femeilor care au luat 5 grame de colagen zilnic timp de 4 ani sunt similare. Concluzia este că colagenul ajută în postmenopauză la pacienți care prezintă un risc mai mare de a dezvolta osteopenie și osteoporoză.
Există efecte secundare?
Opinia generală este că suplimentele de colagen sunt sigure și nu implică efecte secundare grave. Însă medicii recomandă femeilor însărcinate și mamelor care alăptează să consulte un specialist înainte de a le lua. Producătorii combină adesea colagenul cu alte ingrediente în suplimente care pot prezenta un risc pentru sănătate. Unele extracte din plante sau vitamine pot interacționa cu medicamentele prescrise în mod obișnuit. Combinația de colagen și biotină poate interfera cu testele de laborator pentru funcția tiroidiană sau testele cardiace.
Dieta echilibrata si sport pentru mai mult colagen
O dietă echilibrată pentru a menține țesutul muscular și oasele odată cu vârsta este extrem de important. Pentru a menține nivelul de colagen din organism pentru sănătatea oaselor, este suficient să obțineți proteine suficiente de înaltă calitate, vitamina D, calciu, vitamina C și zinc. Sportul și antrenamentul cu greutăți sporesc efectul. Este imposibil să prevină orice pierdere de colagen legată de vârstă, dar este posibil să încetinească procesul. Dieta și alți factori ai stilului de viață pot afecta în mod semnificativ producția de colagen în corpul dvs. Dacă evităm fumatul și abuzul de alcool, putem încetini modificările de colagen legate de vârstă și putem reduce semnele îmbătrânirii, cum ar fi ridurile.
Dacă evităm produsele din carne procesată precum hot-dog-urile și baconul, prăjelile precum cartofii prăjiți și puiul prăjit, carnea friptă și carnea la grătar, vom reduce concentrația de AGE din organism. Aceasta este o toxină care se acumulează în piele în timpul glicației și provoacă întărirea colagenului, împiedică acțiunea proteinelor responsabile de recuperarea acestuia. Putem reduce efectele nocive luând colagen hidrolizat pentru o perioadă lungă de timp, conform dozei indicate pe ambalaj sau conform prescripției medicului.