Tot ce trebuie să știți despre sistemul imunitar al copilului

Tot ce trebuie să știți despre sistemul imunitar al copilului

Copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la diferite boli, mai ales când se schimbă anotimpurile. Părinții simt uneori că de îndată ce copilul își revine după o boală, urmează altceva. Deci, ei continuă cu nasul curgător până în primăvară ... ceea ce poate fi un motiv de îngrijorare. V-ați pus întrebările:

De ce copilul meu este bolnav în mod constant?

Are o problemă mai gravă cu imunitatea?

Ce pot face pentru a îmbunătăți imunitatea copilului meu, astfel încât să nu se îmbolnăvească atât de mult?

Aflați în rândurile următoare ceea ce este considerat și nu este considerat normal.

Ce trebuie să știți despre imunitatea copiilor?

La adulți, sistemul imunitar este pe deplin dezvoltat. La copii, însă, începe să se dezvolte după naștere. Prin urmare, nou-născuții pot fi comparați cu o foaie de hârtie goală, unde primele rânduri de text sunt scrise la naștere - adică expunerea la antigeni la trecerea prin canalul de naștere și expunerea directă la acestea.

În primele luni de viață, bebelușul este încă protejat de anticorpi introduși în sânge de către mamă. Cu toate acestea, acestea dispar treptat și copilul începe să-și formeze proprii anticorpi împotriva antigenilor individuali după ce a fost expus la aceștia.

De aceea este foarte important ca nașterea să aibă loc în mod natural, când tractul digestiv steril al bebelușului este colonizat de flora fiziologică a mamei pe măsură ce se deplasează prin canalul de naștere. Nu este cazul copiilor născuți prin cezariană.

Bebelușii născuți prin cezariană și care nu sunt alăptați au o floră bacteriană diferită în tractul digestiv decât cei născuți în mod natural și alăptați.

Prin urmare, acestea pot fi dezavantajate în ceea ce privește dezvoltarea ulterioară a sistemului imunitar, mai ales când vine vorba de alergii.

Când boala este necesară pentru copil!

Prezența la grădiniță este un moment important pentru un copil din diverse motive. De asemenea, este important în ceea ce privește dezvoltarea sistemului său imunitar. Trecerea de la un mediu familial relativ închis la un grup de oameni înseamnă că copilul este brusc înconjurat de multe surse noi de boli infecțioase la care nu a fost încă supus. De aceea ni se pare că copiii din grădiniță sunt bolnavi în mod constant. Cu toate acestea, depinde și de cât de bine este dezvoltat sistemul imunitar al copilului. Dacă este deja bine dezvoltat, probabilitatea infecției este mult mai mică. Când sistemul imunitar este slăbit, copilul este mai susceptibil la infecție și se îmbolnăvește mai des.

Vestea bună despre toate acestea este că, datorită diferitelor boli, sistemul imunitar al copilului se dezvoltă mai bine. Sistemul imunitar este în mod natural suficient de puternic pentru a ne asigura că, atunci când intrăm în contact cu o infecție virală, bacteriană sau de altă natură, putem reacționa la aceasta, să suferim boala, dar să nu cedăm. Drept urmare, vom fi imuni la el. Expunerea repetată la aceeași structură antigenică (de exemplu, varicela) va face ca boala să nu se dezvolte. Desigur, situația se schimbă atunci când este expusă la o boală cu o structură antigenică ușor modificată - de exemplu, gripa, în care componenta antigenică este diferită în fiecare an și antigenul virusului gripal este ușor diferit. Atunci boala va reapărea.

Când ar trebui să ne facem griji cu privire la imunitatea copilului nostru?

În general, se poate spune că tulburările imune duc la o susceptibilitate crescută la infecțiile care tind să reapară. De obicei durează mult timp, iar pacienții răspund puțin la tratament, ceea ce duce adesea la alte complicații.

Infecția cronică, netratată și gestionată necorespunzător slăbește sistemul imunitar, ducând la o slăbire completă a corpului. Un exemplu în acest sens ar fi un copil care suferă de 6 infecții acute în decurs de 6 luni. În acest caz, ar fi bine să vizitați un medic pediatru care va avea suficient timp pentru a se dedica copilului și părinților, pentru a înțelege istoricul medical al copilului și modul în care s-a dezvoltat boala.

De asemenea, medicul trebuie să stabilească dacă copilul merge regulat la examinări preventive în caz de boală. Cu ajutorul examinărilor de specialitate este posibil să se determine cauzele bolii comune și să se prescrie un tratament adecvat.

Ce putem face pentru a îmbunătăți imunitatea copilului nostru?

Nivelul de imunitate al organismului este legat de cât de bine este hrănit copilul, precum și de mediul în care este supus. Toate acestea îi afectează sistemul imunitar. Când cineva trăiește într-un mediu puternic poluat, apărarea primară este deteriorată și acest lucru facilitează și mai mult intrarea bacteriilor și a virușilor în organism. Pierderea completă în greutate, atunci când corpul este expus la frig și nu este suficient de durabilă, va face corpul mai ușor de infectat.

Mai ales în timpul lunilor de iarnă este posibil să se întărească sistemul imunitar al copiilor folosind medicamente pe bază de plante și luând vitaminele potrivite. Acestea pot fi diverse extracte obținute din ciuperci, plante sau drojdie pe baza recomandărilor specifice ale medicilor pediatri cu experiență. O alimentație adecvată și suficientă, împreună cu aportul de vitamina D și Omega-3 joacă un rol indispensabil. Acestea afectează nu numai creșterea copilului, ci și sistemul imunitar în perioadele în care lumina soarelui este foarte mică. Acest lucru se aplică atât adulților, cât și copiilor.

Uleiul de pește Rosita este o sursă bună de Omega-3 și vitamina D și, în același timp, este potrivit pentru copii.