Vitamină d

Vitamină d

VITAMINĂ D - Hormonul unui sistem imunitar sănătos

Toată lumea știe cât de importantă este vitamină D pentru organism. În sezonul răcelii și al gripei, este foarte important pentru corpul uman să obțină cantitatea suficientă din această vitamină valoroasă dacă doriți să evitați febra, durerile în gât și nasul înfundat. Putem obține vitamina D din anumite alimente, cum ar fi peștele gras, gălbenușurile de ou și laptele integral, dar 90% din vitamina D pe care o obținem este produsă de corpul nostru. Organismul produce vitamina D din lumina directă a soarelui (în special radiațiile UV-B) în piele și procesul de sinteză continuă în ficat și rinichi până când ajunge la forma activă finală. Mai multe tipuri diferite de celule din organism, inclusiv celule imune, conțin receptorul vitaminei D, ceea ce înseamnă că pot reacționa la moleculele de vitamina D, provocând diferite reacții în organism. Nu este ciudat că vitamina D poate afecta atât de multe aspecte ale sănătății, inclusiv sănătatea oaselor, sănătatea cardiovasculară, imunitatea, bolile autoimune, diabetul de tip I și sănătatea mintală.

ȘI DEOARECE SEZONUL DE VIRUSURI A  ÎNCEPUT DEJA, ÎN URMĂTOARELE RÂNDURI VOR ACORDA ATENȚIE LA CAPACITATEA VITAMINEI D PENTRU ÎNTĂRIREA IMUNITĂȚII:

POATE AJUTA VITAMINĂ D LA RĂSELI ȘI GRIPĂ?

Infecțiile respiratorii acute sunt o cauză majoră a morbidității și mortalității globale. Infecțiile tractului respirator superior, cum ar fi răcelile și gripa, sunt cele mai frecvente motive pentru consultarea unui medic generalist. Infecțiile acute ale tractului respirator inferior, cum ar fi pneumonia, sunt mai puțin frecvente, dar provoacă aproximativ 2,65 milioane de decese în întreaga lume.

Se crede că vitamina D, „vitamina soarelui”, protejează împotriva infecțiilor respiratorii prin creșterea nivelului de peptide antimicrobiene - antibiotice naturale - în plămâni. De aceea, răcelile și gripa sunt cele mai frecvente iarna și primăvara, când nivelul de vitamina D este cel mai scăzut.

CUM SUSȚINE VITAMINĂ D SISTEMUL IMUNITAR?

Rolul vitaminei D în sistemul imunitar este recunoscut de aproximativ 35 de ani, dar numai în ultimii ani efectele deficitului de vitamină D asupra sistemului imunitar au devenit mai clare.

Există două tipuri de sistem imunitar care sunt la fel de importante în combaterea infecțiilor, sistemul congenital (responsabil pentru combaterea rapidă a infecțiilor) și sistemul dobândit (care produce un răspuns mai lent, dar este extrem de specializat, de exemplu responsabil de producerea anticorpilor). Vitamina D pare că moduleze ambele sisteme, ceea ce explică de ce are un efect atât de larg asupra sistemului imunitar. De fapt, se știe că vitamina D joacă un rol în autoimunitate. Acesta este motivul pentru care deficitul de vitamină D este observat la pacienții cu boli autoimune, inclusiv scleroza multiplă, artrita reumatoidă, boala inflamatorie intestinală și lupusul eritematos.

CUM POT CREȘTE NIVELUL DE VITAMINĂ D?

Expunerea regulată la lumina soarelui este cel mai natural și o modalitate dorită de a obține cantitatea suficientă de vitamina D. Desigur, în primăvară și vară este mult mai ușor să obțineți cantitatea necesară de vitamina D în corpul dvs. Acesta este motivul pentru care în lunile mai calde există mai puține infecții și boli.

Vitamina este păstrată în organism timp de aproximativ 2 luni. Prin urmare, vitamina D, pe care ați stocat-o din zilele preferate de soare din vară, va începe să dispară când vor apărea zilele de iarnă mai scurte și mai reci. Deoarece este dificil să obțineți suficientă vitamină D numai din alimente, cel mai bun mod de a vă acoperi nevoile zilnice în lunile de iarnă este să luați un supliment.

Suplimentele sunt disponibile în principal în două forme, vitamina D3 sau D2, D3 fiind mai eficientă la creșterea nivelului de vitamină D din organism. Dacă dorițoi să oferiți corpului dvs. cea mai pură și mai naturală formă de vitamină D, sub forma unui supliment alimentar, aveți încredere în uleiul de pește Rosita Evclo. Este o sursă de vitamină D naturală, aceeași formă de vitamină pe care corpul nostru o sintetizează atunci când suntem expuși la lumina soarelui și singura formă găsită în cantități semnificative în uleiurile de ficat de pește nerafinate.

CÂTĂ VITAMINĂ D AR TREBUI SĂ IAU?

 Există o gamă largă de opinii ale experților în ceea ce privește cantitatea de vitamina D pe care trebuie să o luăm pentru a avea o imunitate sănătoasă și puternică. Conform recomandărilor Ministerului Sănătății, toată lumea cu vârsta peste patru ani ar trebui să ia zilnic 10 micrograme (400 IU), în special între octombrie și martie. Persoanelor cu risc mai mare (cei cu expunere mică sau deloc la soare și persoanele cu pielea închisă la culoare) se recomandă să ia suplimentul pe tot parcursul anului. Ministerul Sănătății indică, de asemenea, 100 de micrograme (4000 IU) ca limită zilnică recomandată.

Cu toate acestea, este important să recunoaștem că necesarul de vitamină D poate varia foarte mult în funcție de locul în care locuiți (persoanele care trăiesc în țările din nord sunt expuse unui risc mai mare de deficit de vitamină D), vârstă, sezon și factori individuali (unele persoane pot avea nevoie de mai mult de 400 IU pe zi dacă sunt deficitare).

O lingură de ulei lichid de pește Rosita Evclo va aduce corpului o cantitate suficientă de vitamină D necesară pentru o imunitate sănătoasă și puternică. În plus, uleiul de pește este o sursă naturală de acizi grași omega-3, vitaminele A și E. Și dacă doriți să evitați uleiul de pește lichid, puteți obține aceeași cantitate de vitamina D și substanțe valoroase de la Rosita Evclo - Capsule.

Obțineți niveluri sănătoase de vitamină D și imunitate puternică pe tot parcursul anului cu Rosita.