Modul în care creșterea temperaturii colagenului hidrolizat afectează proprietățile sale în timpul gătitului?

Modul în care creșterea temperaturii colagenului hidrolizat afectează proprietățile sale în timpul gătitului?

Deseori primim întrebări de la clienții noștri dacă proprietățile colagenului hidrolizat RealFood sunt compromise atunci când îl adaugă în băuturile lor calde și în alimentele pe care le gătesc. Cu acest material, vom răspunde preocupărilor, explicând ce se întâmplă cu aditivul atunci când este încălzit.

Răspunsul scurt este - Nu. Colagenul hidrolizat nu își schimbă proprietățile benefice atunci când este încălzit. Poți citi o explicație mai detaliată mai jos.  

Ce este denaturarea colagenului?

Moleculele de colagen au o structură tridimensională specifică, care este esențială pentru funcția și stabilitatea lor. Această structură este deseori descrisă ca o spirală 3D în care trei lanțuri polipeptidice se înfășoară unul în jurul celuilalt.

Denaturarea colagenului este un proces prin care această structură naturală a proteinelor de colagen este alterată, de obicei din cauza unor factori externi, cum ar fi căldura sau oxidarea, ceea ce poate duce la o modificare a proprietăților sale. Căldura este un factor comun de denaturare.

Cum este protejat colagenul hidrolizat împotriva denaturării în timpul gătitului?

Structura colagenului hidrolizat îi permite să își păstreze toate proprietățile benefice și, chiar și adăugat în alimente la gătit, aduce aceleași beneficii organismului, fără a-i compromite integritatea. Deoarece peptidele de colagen au suferit deja o prelucrare (hidroliză), bioactivitatea lor nu mai depinde de o structură proteică 3D nedenaturată. Lanțurile de aminoacizi se scurtează și se reduc la compuși peptidici mai scurți.

Există o serie de studii pe această temă, cum ar fi cel realizat de Dr. Anne Maris, Business Development Manager la Agenția Europeană de Evaluare a Medicamentelor, care a supus colagenul hidrolizat de la RealFood la încălzire. Acesta a fost testat la temperaturi de până la 121°C, iar rezultatele au arătat că toate proprietățile sale benefice au fost păstrate.

Cu alte cuvinte, atunci când colagenul este hidrolizat, acesta reușește să se protejeze de efectele nocive ale tratamentului termic, fără ca proprietățile sale să fie compromise. Peptidele de colagen sunt semnificativ rezistente la încălzirea provocată de factori externi. În plus, atunci când gătiți acasă, este dificil să depășiți o temperatură de 121°C pentru alimentele în sine.

Rețetele noastre cu Colagen hidrolizat RealFood

Pe blogul nostru, te inspirăm în fiecare săptămână cu o varietate de rețete pentru mâncăruri și băuturi delicioase pe care le îmbogățim cu colagen. Acolo, vă arătăm că puteți adăuga doza zilnică de colagen la aproape orice mâncare și băutură. În acest fel, puteți combina aportul de suplimente cu ritmul dinamic al vieții dvs. zilnice, fără să vă faceți griji cu privire la proprietățile sale benefice. Dacă aveți în continuare îngrijorări cu privire la nivelul temperaturii, aceasta poate fi măsurată profilactic cu un termometru de gătit.