Suplimente nutriționale: tot ce trebuie să știți despre ele

Suplimente nutriționale: tot ce trebuie să știți despre ele

Majoritatea oamenilor în zilele noastre iau suplimente. Fie că sunt adulți sau copii, toată lumea are nevoie de o anumită cantitate de vitamine și minerale pentru a fi sănătoși și pentru a-și dezvolta corpul.

Și, deși multe dintre aceste elemente se găsesc în alimentele pe care le consumăm în fiecare zi, cantitatea pe care o luăm nu este întotdeauna suficientă pentru a atinge valorile zilnice necesare ale corpului. Și aici vine momentul să cautăm ajutor din partea suplimentelor nutritive.

Dar știți totul despre suplimentele folosite de toți?

În plus față de vitamine, suplimentele pot conține minerale, ierburi, aminoacizi, enzime și multe alte ingrediente. Suplimentele nutritive sunt disponibile într-o varietate de forme, inclusiv tablete, capsule, gelificate și pudrate, precum și băuturi și bare energizante. Cele mai populare suplimente nutritive includ:

 • vitaminele D și B12;
 • minerale precum calciu și fier;
 • ierburi precum echinacea și usturoiul;
 • produse precum glucozamina, probioticele și uleiul de pește.

Iată ce mai trebuie să știți despre suplimente înainte de a începe să le luați:

Cum se citește eticheta?

Produsele vândute ca suplimente alimentare vin cu o etichetă care conține ingredientele active, cantitatea zilnică recomandată și alte ingrediente precum aditivi, lianți și arome. Producătorul oferă cantitatea zilnica de luat, dar Dvs. sau medicul dvs. puteți decide cel mai bine care este cel mai potrivit pentru dvs.

Sunt eficiente?

Unele suplimente vă pot ajuta să obțineți cantități adecvate de substanțe nutritive esențiale dacă nu reușiți să mâncați sănătoas și variat. Unele suplimente pot îmbunătăți starea generală de sănătate și pot ajuta la gestionarea anumitor condiții de sănătate. De exemplu:

 • Calciul și vitamina D ajută la menținerea oaselor puternice și la reducerea pierderilor osoase;
 • Acidul folic reduce riscul anumitor defecte congenitale;
 • Acizii grași omega-3 din uleiul de pește pot ajuta persoanele cu boli cardiovasculare.
 • O combinație de vitamine C și E, zinc, cupru, luteină și zeaxantină poate încetini pierderea vederii la persoanele cu degenerescență maculară legată de vârstă.

Sunt în siguranță?

Suplimentele nutritive sunt concepute pentru a ajuta organismul și a-l menține sănătos, dar asta nu înseamnă că nu pot fi periculoase pentru el. Cel mai adesea, apar probleme cu suplimentele alimentare dacă depășiți prea mult doza zilnică recomandată. De aceea este important să fiți conștienți de aceasta și să fiți atenți cu doză pe care o luați.

Un alt lucru important de reținut este faptul că producătorii pot adăuga vitamine, minerale și alte suplimente în alimentele pe care le consumați, în special cereale și băuturi. Ca urmare, este posibil să obțineți mai multe dintre aceste ingrediente decât credeți și acest lucru nu mai poate fi bun pentru corpul dvs.

De exemplu, prea multă vitamină A poate provoca dureri de cap. Excesul de fier provoacă greață și vărsături. De aceea, aveți grijă când luați suplimente, mai ales dacă sunteți gravidă sau alăptați.

Atunci când alegeți suplimente nutritive, alegeți-le pe cele cu o compoziție dovedită, naturală, fără adaos de vitamine sintetice și alte elemente.

Calitatea

Mai multe organizații independente oferă teste de calitate și permit produselor care au trecut aceste teste să afișeze un sigiliu de asigurare a calității. Acest sigiliu indică faptul că produsul este fabricat corespunzător, conține ingredientele indicate pe etichetă și nu conține niveluri nocive de contaminanți.

Atunci când alegeți suplimente nutritive, asigurați-vă că au certificate de calitate de la astfel de organizații.

Țineți minte...

Iată câteva lucruri de reținut înainte de a începe să luați suplimente în mod regulat:

 • Consultați-vă medicul înainte de a lua suplimente nutritive pentru a trata afecțiunile de sănătate;
 • Obțineți acordul medicului înainte de a lua suplimente în locul sau în combinație cu medicamentele prescrise;
 • Dacă intenționați să efectuați orice tip de procedură chirurgicală, discutați cu medicul dumneavoastră despre orice supliment pe care îl luați;