5 motive pentru care colagenul este util pentru bărbați

5 motive pentru care colagenul este util pentru bărbați

Beneficiile colagenului sunt cunoscute pe scară largă, dar vorbim adesea mai mult despre ceea ce face el pentru pielea, părul, unghiile, articulațiile sau pentru performanța atletică mai mare și mai puțin despre motivul pentru care este important pentru bărbați sau femei. Ambele sexe suferă de un deficit de proteine ​​valoroase după vârsta de 25-30 de ani, iar semnele îmbătrânirii apar inevitabil pe fețele și corpurile noastre. Dar dacă femeile sunt considerate a fi mai deșarte și caută mai multe modalități de a rămâne mai proaspete și mai tinere, și bărbații trebuie să își dea seama ce în stilul lor de viață „fură” din colagenul lor.

Fumatul, stresul, dietele slabe cu alimente procesate și abuzul de zahăr, neglijarea îngrijirii pielii cu expunere prea mare la soare, afectează negativ sănătatea generală și reduc producția naturală de colagen cu mai mult de 1% pe an. Dar pentru a convinge bărbații că colagenul hidrolizat nu este doar pentru rezultate de fitness și că ne recuperăm mai repede de leziuni, experții subliniază beneficii specifice.

Împotriva subțierii și căderii părului

Da, colagenul hidrolizat nu este doar pentru părul strălucitor și puternic al femeilor. De asemenea, el îi ajută și pe bărbați să-și păstreze părul și să-și întărească scalpul. Producția de peptide de colagen în organism, care conțin aminoacidul valoros - prolină, stimulează creșterea părului. În faza anagenă a creșterii părului, nivelul de colagen se umflă în păr și îl face să crească. Colagenul susține, hidratează și hrănește dermul din pielea de care este atașat foliculul. Acest lucru creează un mediu favorabil creșterii părului.

Colagenul este important și pentru aspectul și sănătatea bărbii - un accesoriu de modă și un simbol al masculinității pentru mulți. Proteinele ajută la umplerea „găurilor” din părul facial.

Crește testosteronul                                                         

Nivelurile scăzute de testosteron afectează negativ bunăstarea, sănătatea, viața sexuală a bărbaților. Se crede că terapiile hormonale au un efect secundar temporar.

Cercetătorii au descoperit recent că producția și disponibilitatea suficientă a colagenului uman este crucială pentru transformarea celulelor stem în celule Leydig funcționale (celule din testicule care produc hormon sexual masculin). Dar colagenul nu ajută la tratarea disfuncției erectile. Deși este o componentă majoră a pielii și mușchilor penisului, nu există modificări în structurile acestuia care ar putea avea legătură cu disfuncția erectilă în vreun fel.

Pentru sănătatea oaselor și articulațiilor

Modificările traumatice și legate de vârstă ale articulațiilor și oaselor afectează mulți bărbați de vârstă activă. Oasele contin 30-40% materie organica, din care 90% este colagen de tip I. 100% din tendoane sunt alcatuite din colagen de tip I si III. 60% din cartilaj este alcătuit din colagen de tip I. Colagenul hidrolizat susține mobilitatea articulațiilor, pentru că lipsă proteinelor valoroase duce adesea la probleme ireversibile. Uzura cartilajului articular afectează 350 de articulații din corpul uman. Hidrolizatul ajută la restabilirea mobilității atât la sportivi, cât și la persoanele cu artrită. Aportul prelungit de peptide de colagen nu are efecte secundare.

Crește masa musculara, puterea si ajută la recuperare

Colagenul hidrolizat conține 18 aminoacizi, inclusiv glicina și arginina esențiale. Ei construiesc creatină - de asemenea un aminoacid, a carui acumulare îmbunătățește construirea musculara, crește puterea si duce in general la o performanța atletică mai bună.

Colagenul este, de asemenea, implicat în menținerea unui echilibru pozitiv de azot care menține organismul într-o stare de anabolism - creșterea și formarea țesuturilor, inclusiv a mușchilor scheletici. Dacă este luat în mod regulat după exercițiu, colagenul declanșează acest proces.

Ajută la pierderea în greutate

Nu în ultimul rând, colagenul și gelatina saturează în medie cu 40% mai mult decât alte proteine. Aceasta menține o senzație stabilă de sațietate, ceea ce duce la o mâncare mai puțin emoțională și la „călcare”, și asta, desigur, la o greutate mai mică.

Colagenul hidrolizat este o pulbere, fără gust, inodor, ușor solubil în lichid și absorbit rapid. Acest lucru facilitează intrarea în meniul zilnic și controlul greutății este mai ușor. Ajută la descompunerea proteinelor și carbohidraților și face alimentele mai ușor de procesat. Acest lucru depășește, de asemenea, mai rapid disconfortul cauzat de alimentele grele.

De cât colagen au nevoie bărbații?

Potrivit unui studiu medical din 2019, este doză suficientă este între 2,5-15 g pe zi, dar depinde de vârsta, starea generală a bărbatului și activitatea fizică. Dar numai colagenul hidrolizat nu este suficient. Pentru a avea suficient din proteina valoroasă pentru sănătate și putere, are nevoie și de vitamina C, zinc și fier, hrană curată. Și multă dragoste.